• tik tok

(INTERVJU) Irfan Halilagić: Iznimno smo zadovoljni ovim što smo uradili, a neke stvari možemo ostaviti za naredni mandat

Sep 29, 2022

Vlada TK je saopštila da je ispunjeno svih 18 mjera koje su obećane na početku mandata. O tome, kampanji, obećanjima i koga vidi u naredne četiri godine na mjestu članova Predsjedništva BIH, razgovarali smo sa Irfanom Halilagićem, premijerom TK.

Balans: Najmlađi ste premijer u istoriji Tuzlanskog kantona. Je li bilo teško nametnuti se kao neko može voditi kanton?

Irfan Halilagić: Pa, moram reći da je bilo ličnih dilema kada mi je ponuđeno da budem imenovan, prvo na poziciju mandatara, a onda i premijera Tuzlanskog kantona. Sasvim opravdano je i određeni dio javnosti imao reakcije na moje imenovanje jer do sada nije bila praksa da Vlada TK ima mandatara koji ima 34 godine. Ne smijemo da zaboravimo da Tuzlanski kanton broji stanovnika skoro kao čitava Crna Gora. Samim tim i odgovornost koju preuzimate je ogromna. Međutim, ima nešto što javnost nije znala, a to jeste moj politički put koji nije bilo nimalo lagan. Lično sam kroz političku karijeru naučio brojne lekcije na teži način, tako da sam mogao da naslutim šta mogu da očekujem na poziciji premijera. S druge strane nastojim uložiti maksimalnu koncentraciju kako bi što uspješnije odgovorio zadatku. Također, imam sreću i da sam u prethodnih osam mjeseci na čelu Vlade Tuzlanskog kantona koja se po prosjeku godina, također, može nazvati mladom. U tom pozitivnom okruženju osoba koje se međusobno prije svega dobro razumiju, nije bilo potrebe za nekim posebnim nametanjem. Vlada je cijelo vrijeme radila timski i moja je uloga bila koordinirati i iz svih članova Vlade izvući ono najbolje. Činjenica da smo za ovako kratko vrijeme uspjeli ispuniti sva naša obećanja, svih 18 mjera koje sam obećao u mom ekspozeu, govori da smo svi zajedno odradili izuzetno dobar posao. A vide to i građani, što je najbitnije, prepoznali su da smo ponudili jednu novu političku paradigmu koja podrazumijeva odgovornost u radu.

Balans : Gospodine Halilagiću, koliko ste zadovoljni dosadašnjim Vašim radom na poziciji premijera TK?

Irfan Halilagić: U prethodnom odgovoru već sam djelomično dao i kraći odgovor na ovo pitanje. Ali dopustite da obrazložim jer 18 mjera koje sam obećao prilikom podnošenja ekspozea Skupštini Tuzlanskog kantona, bile su izuzetno ambiciozan poduhvat. Objedinjavale su više nego sto su se neke Vlade usuđivale da pokrenu i za cijeli četvorogodišnji mandat. Te mjere su rezultat političkog dogovora političkih subjekata koji čine većinu jer smo željeli pokazati da „može i drugačije“. Također, dobar dio tih mjera su incijative iz ranijeg perioda u ovom tekućem mandatu. Ja sam prilikom izrade ekspozea uvažio brojne inicijative, iako su me savjetovali i da se ne upuštam u to. To je bio i veliki rizik. Danas mogu da kažem kako smo realizirali sve obećane mjere, svih njih 18. Osim toga realizirali smo i brojne druge stvari, koje možemo nazvati tekućim pitanjima i koje nismo mogli predvidjeti. S ove pozicije danas mogu reći da sam izuzetno zadovoljan, pa čak i ponosan na ono što smo uradili za samo osam mjeseci. Šta bi bilo da smo imali cijeli mandat od četiri godine?

Balans:  Je li moglo bolje?

Irfan Halilagić: Pa,ja sam osoba koja ima veoma jaku i samokritiku, tako da ću reći da su neke stvari mogle i bolje i da se možda moglo i malo više. Ali iznimno smo zadovoljni ovim što smo uradili, a neke stvari možemo ostaviti za naredni mandat (kroz smijeh).

Balans: Opozicija tvrdi da trošite novac koji su oni ostavili u budžetu. Vaš komentar?

Irfan Halilagić: Pa, vidite, nisu oni ništa ostavili nama, nego su novac iz prethodne godine rezervirali kako bi ga oni mogli krčmiti u ovoj izbornoj godini. To što je prethodna Vlada pala u februaru ove godine, prije nego što su oni mogli koristiti novac iz Budžeta je propust prethodne Vlade i ceh kojeg su platili kao danak svom lošem radu tokom godine dana koliko su bili u mandatu.

S druge strane i Vlada premijera Denijala Tulumovića je Vladi koja ju je naslijedila ostavila budžetski suficit, pa im to nikada nije prigovarano da troše nešto što su im ostavili prethodnici.

Ono što je naša različitost u odnosu na sve ostale prije nas, jeste da smo napravili rebalans Budžeta za 2022.godinu i određene viškove sredstava koji su se pojavili smo usmjerili u zaista kvalitetne projekte. Rekordan iznos (11,5 miliona KM) smo izdvojili za podršku poljoprivredi. Oko 5 miliona, također rekordan iznos za kapitalne investicije u obrazovnim objektima. Sa 4 miliona KM smo pomogli rekonstrukciju lokalnih cesta koje su u nadležnosti gradova i općina, a uz to smo radili intenzivno i na regionalnoj putnoj mreži. Također želim naglasiti da smo zadržali sve kvalitetne projekte prethodne Vlade, iako smo na neke od njih imali i određene zamjerke. Tako smo nastavili sa projektom energijske efikasnosti i rekonstrukcije pet škola u Tuzlanskom kantonu, za što je osigurano ukupno više od 8 miliona KM (nešto više od 4 miliona KM izuzetno povoljnih kreditnih sredstava i nešto više od 4 miliona bespovratnih sredstava). Od tih pet škola, četiri su na području Grada Tuzle, a jedna na području Kalesije. Imali smo zamjerku na disperziju tih škola, ali s obzirom da su sve to naša djeca, u cilju brže realizacije, nismo htjeli ulaziti u reviziju tog projekta.

Da zaključim, jesmo zatekli povoljnu finansijsku situaciju, ali smo iz nje izvukli mnogo više i građanima dali mnogo kvalitetnije projekte nego što je to bilo inicijalno predviđeno.

Balans: Uveliko traje kampanja za predstojeće izbore, koliko ste zadovoljni kampanjom SDA TK?

Irfan Halilagić: Zadovoljan sam i ponosan na kampanju koju vodimo. Stranka demokratske akcije vodi pozitivnu kampanju baziranu na svojim kvalitetima. Nemamo potrebu nikoga ljagati i uzdizati se na tuđim neuspjesima. Dovoljno smo snažni, ponosni i imamo dovoljno kvaliteta da samo njega prezentiramo. To je i paradigma ove Kantonalne vlade, pa tu vidim jednu posebnu paralelu. Činjenica da se s druge strane udružilo 11 stranaka i da oni cijelu svoju kampanju grade na besprizornom ljaganju Stranke demokratske akcije, pokazuje da nemaju vlastitih kvaliteta kojima bi se predstavili. Mi imamo dovoljno vlastitih kvaliteta, građani su toga svjesni i siguran da će to pokazati 2. oktobra na Općim izborima, te nam podariti svoje povjerenje.

Balans: Nosilac liste ste za Skupštinu TK. Kakav je feedback građana na Vašu kandidaturu?

Irfan Halilagić: Povratne informacije i glas naroda koji dopire do mene su pravo ohrabrenje i potvrda da sam, zajedno sa Vladom Tuzlanskog kantona, uradio dobru stvar. Građani su to prepoznali i ne mogu reći da mi ne imponuje kada mi ljudi na ulici, komšije, sugrađani, ali i građani u drugim sredinama, priđu stisnu ruku i čestitaju. Najviše prija kada kažu da nisu očekivali da ovako, relativno mlad, premijer postigne ovako zapažene rezultate.

Balans: Kakva su očekivanja SDA TK od predstojećih izbora?

Irfan Halilagić: Stranka demokratske akcije će sigurno biti relativni pobjednik izbora i složit ću se sa predsjednikom Bakirom Izetbegovićem da već 3. oktobra moramo i trebamo pružiti ruku svim probosanski orijentiranim političkim partijama da zajedno kreiramo blok koji će zaštititi Bosnu i Hercegovinu od različitih napada kojima svjedočimo.

Balans: Ukoliko se ostvare očekivanja i prognoze da će SDA voditi TK i u naredne četiri godine, bi li ponovo prihvatili mandat premijera u budućoj Vladi?

Irfan Halilagić: Rano je o tome govoriti.

Balans: Koja tri člana Predsjedništva vidite u narednom četverogodišnjem mandatu?

Irfan Halilagić: Teško je prognozirati, siguran sam da će član Predsjedništva iz reda Bošnjačkog naroda biti Bakir Izetbegović. Što se tiče druga dva člana, zbog budućnosti Bosne i Hercegovine, bržeg napretka i boljeg života svih nas, volio bih da to budu Željko Komšić iz reda Hrvatskog naroda i Vojin Mijatović iz reda Srpskog naroda. Bilo bi to sigurno Predsjedništvo koje bi svim Bosancima i Hercegovcima, Srbima, Hrvatima i Bošnjacima donijelo bolji životni standard, mnogo više međusobnog povjerenja, sigurnosti i stabilnosti.

Balans: Šta poručujete neodlučnim biračima?

Irfan Halilagić: Neodlučnim biračima poručujem da izađu na izbore, da iskoriste svoje demokratsko pravo da biraju one koji će ih predstavljati u naredne četiri godine. Da pomno biraju osobe koje nude konkretne i provodive planove, osobe koje su se svojim rezultatima već dokazale i koje im SIGURNO mogu ponuditi realno ostvariv napredak na polju sigurnosti, ali i na ekonomskom planu.

(Balans)