• tik tok

(INTERVJU) Jasminka Mijatović: Djela treba da budu obilježje svakog političkog kandidata

Sep 27, 2022

Jasminka Mijatović, dugogodišnja je članica Hrvatske demokratske zajednice u Tuzli, bivša vijećnica, nekadašnja kantonalna ministrica pravosuđa te dopredsjednica Županijskog odbora HDZ BiH  Soli Zajednice žena Kraljica Katarina Kosača. Na predstojećim Opštim izborima, Mijatović je kandidatkinja za Skupštinu Tuzlanskog kantona.

Gospođo Mijatović, niste od jučer u političkim vodama. Kako ste uopšte počeli se baviti politikom?

Iskrena da budem, u političke vode sam uplovila na način da je moje prvotno političko opredjeljenje bilo fokusirano na marginalizirane i osobe u stanjima različitih potreba na području našeg Grada, kao i izuzetno mali broj žena u politici. Nepravda ili zakašnjela pravda mnogo su teže, ukoliko nemate nikoga da o njoj javno progovore. Svjesna posebno činjenice i da je skoro neprirodno ili nepoželjno biti žena u politici u našoj zemlji, da pitanje ravnopravnosti o kojoj se sada više govori, odlučila sam da trebam pokazati  vlastitim primjerom da to nije tako. Nekako, kada sad promatramo izborne liste, čini se da smo skoro svi na listama, a javno se govori protiv politike i političara, govori se o političkom zapošljavanju, što znači da su svi tako primljeni političari u bilo kojem smislu te riječi. U konačnici, svi političari, bez politike se ne može, a svi protiv politike.  

Mene zanimaju sve one teme koje su ljudima važne, koje su dio njihovog svakodnevnog života i koji osjećaju snažnu argumentiranu nepravdu i na određeni način emotivno je sve teže proživljavaju. Naše okruženje je puno zamki, koje se čine malim, na ovom velikom tržištu. No, ako je tržište prepuno zamki, teško se snalaze i  sposobni i obrazovani ljudi. O drugima da ne govorim.

Kakav je položaj žena u politici? Zakon kaže da ih treba biti više, ali nema ih. Koji su razlozi za to?

I pored činjenice da se normativno faktički započelo na poboljšanju položaja žena u politici donošenjem Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH, još 2003. godine,    činjenica je da su žene nešto vidljivije u današnje vrijeme, ali bez jasnih i konkretnih mehanizama koji štite tu ravnopravnost. To ni u kom slučaju ne znači da sam osobno za povećanje zastupljenosti žena iz samo jednog razloga, jer su pripadnice ženskog spola. Ja smatram da imamo dovoljno i stručnih, sposobnih i žena doraslih pozicijama koje mogu i trebaju obnašati. Nažalost, takvih je malo ili skoro nikako u tijelima vlasti, a svjedoci smo i na izbornim listama za predstojeće izbore. Žalosti me činjenica da su sva predstavljanja o promjenama, a ne o načinu kako će te promjene realizirati, pravnom utemeljenju. Zatim će se većina boriti za ravnopravnost žena, a bez programa koji o tome govori. Mislim da bi glasači trebali i malo pogledati životopise pojedinih pa i kandidatkinja, koje nisu ostvarene u stručnom radu, iskustvu i sutra kada budu dio vlasti, neće znati ili smjeti od svojih političkih vođa, krenuti u realizaciju promoviranih aktivnosti.

Za vrijeme obnašanja pozicije Ministrice sam osobno pisala zakone, normativne i druge akte. Nije me bilo sram priznati da ne znam o proračunu gotovo ništa i zamoliti kolegicu, koja je eskpert u financijskoj oblasti, da me educira.

Kao dio rezultata mog mandata, između ostalog, realizirano je uspostavljanje javnog bilježništva ili notarijata na području TK, skoro istovremeno na području cijele BiH, potom donošenje Zakona o sudskim pristojbama/taksama na području TK, skoro istovremeno na području cijele BiH. Isto tako i otpočinjanje sa radom, uz prethodno stvaranje pravnih i drugih predpostavki,  Zavoda za pružanje pravne pomoći u TK za osobe slabog imovnog stanja i time omogućili jednak pristup sudu i tim osobama,  otpočinjanje sa radom, uz prethodno stvaranje pravnih i drugih predpostavki,  Disciplinskog centra za maloljetnike, sa prvenstvenom pomoći mladim ljudima koji su počinitelji lakših djela ili su na putu da to postanu, kako bi se uz stručnu i adekvatnu pomoć, ali i izreknutu sankciju od strane nadležnog suda, odgojno na iste utjecalo i stvarale predpostavke za njihov preodgoj. Osim toga, stvorene su i pretpostavke za otpočinjanje sa implementacijom rada za opće dobro na slobodi, kako bi lakši počinitelji kaznenih djela radom za opće dobro na slobodi, oslobodili zatvorske kapacitete za teže počinitelje kaznenih djela, koji su nerijetko na slobodi, a zatvori bili prebukirani.

Znamo rezultate poslije. Od neustavnih do vlada sa jednom ili bez žena, čini mi se, do stagnacije u raznim oblastima.  Kao žena, morate se boriti s čitavim nizom drugih predrasuda. Istina je da bez potpore koju imam u obitelji i obiteljskog tima koji djeluje pri kreiranju I realiziranju skoro svega što ja radim, a ja dobro odvagam prije realiziranja, ne bih se niti sama zadržala u ovoj političkoj priči.  Protivnik sam podobnih a nestručnih, ali isto tako pobornik jednakih šansi i za žene i za muškarce.

Bili ste vijećnica, a sada da ste kandidatkinja za Skupštinu TK. Je li to novi izazov?

Svakako da je novi izazov. Činjenica da sam kao diplomirana pravnica obavljala i normativne poslove, taj izazov bi rado pretočila, stečenim znanjem i iskustvom na donošenje svih akta koje su Ustavom TK propisane kao nadležnost Kantona. Znači gospodarski razvoj,  obrazovanje, nauka, kultura, šport,  energetski razvoj, provođenje socijalne politike, unapređenje lokalne politike, itd. Istina je i da postoji podijeljena nadležnost kantona i Federacije, kao i da su neke oblasti stavljene i u nadležnost općina/gradovima, a bez provedenih ustavnih promjena. Zato je prevažno da to vide i glasači i da se sa promjenama krene i iz skupštinskih klupa.

Šta je ono na čemu ćete Vi raditi ako budete izabrani?

Ono što će biti moja preokupacija, ukoliko dobijem šansu da budem izabrana kao zastupnica, je da iniciram izmjenu  potrebnih propisa, na način prilikom imenovanja na izvršnim  i izabranim pozicijama  mora biti najmanje 40% manje zastupljenog spola. Zalagat ću se i da se donese kantonalni zakon o lokalnoj samopravi koji će regulirati sve ono što je problem naše zajednice ili nedostatak federalnog zakona ili inicirati konačno usvajanje izmjena federalnog zakona, koji će jasno propisati sudsku nadležnost i dati pravo svim predstavnicima, pa i građanima pokretanje odgovoravajućih postupaka pred nadležnim sudovima protiv nezakonitih odluka predstavničkih tijela u našem kantonu. Naime, uzak je krug osoba koje imaju pristup Ustavnom sudu u cilju pokretanja zahtjeva za zaštitu prava na lokalnu samoupravu. Nerijetko smo svjedoci, da onaj tko je imenovan ili izabran, donosi odluke koje nisu u korist lokalne zajednice, nisu zakonite, ali ima vlast  i tu se pravna bitka završava.  Gospodarski razvoj je prevažan za bilo koju zemlju, a za nas posebno. Natjecanje idejama i potpora dobrim poslovnim, naučnim, obrazovnim, ekološkim i svim razvojnim idejama uz potporu resornih ministarstava, ali i Skupštine TK je opredijeljenost koja zahtijeva transformaciju rada svih nas pa i zakonodavnog tijela. Komunalni problemi lokalnih sredina, putem realizacije kantonalnih projekata, ravnomjernom raspodjelom proračunskih sredstava u cilju osiguranja rasvjete, puteva, vode, javnog prevoza,  pa i električne energije  u lokalnim sredinama, koje čine diskriminaciju urbanih i ruralnih mjesnih zajednica.

Građani su pasivni kada je u pitanju izlazak na glasanje jer ne vjeruju više nikome. Kako to promijeniti? Kakve Vi poruke možete uputiti da animirate one koji ne žele obaviti  svoju građansku dužnost?

Građani i jesu i nisu pasivni kada je u pitanju izlazak na izbore. Činjenica je i da se biračko tijelo smanjuje, ali taj problem imaju sada i druge sredine, tj. narodi i građani. No, nakon izbora netko opet bude izabran. I glasovima onih koji kao nisu htjeli izaći na izbore.  Odgovornost je na svima.  Predrasude o izborima su ipak  zasnovane na nedokazivim tvrdnjama i najčešće je riječ o negativnim stavovima. Čim ste članica HDZ BiH, a pogotovu na ovim prostorima, odmah trebate seliti za Hrvatsku, optužuju vas da slušate Hercegovinu, nacionalista ste, da ne nastavljam, bez obzira što posjedujete nemjerljivo iskustvo, znanje i sposobnost za rješavanje mnogih problema i to je predrasuda sa kojom morate živjeti. I bez obzira što su svi svjesni da krše Ustavi i zakone ove zemlje, tim predrasudama.    Svakodnevno svjedočimo  tvrdokornim predrasudama, naučenim od skupine onih koji predstavljaju autoritet. A za rezultat imamo dvoličnost, podobnost i stvaranje okruženja  zastrašivanja, neodlučnosti i smanjenje broja zainteresiranih za  glasovanje.

Moja poruka svim potencijalnim glasačima je da vjeruju da oni doprinose situaciji koja se potencijalno treba dogoditi njihovim izlaskom na izbore.  Sa predrasudama se  treba boriti, na vrijeme ih prepoznavati, odstranjivati istinom.

Našim biračima za predstojeće izbore, kao i svim neodlučnim ili onima koji smatraju da nikako ne trebaju izaći na izbore, poručujem   da obvezno izađu. Ukoliko ne izađu, mislim da ne bi smjeli sutra govoriti tko je kriv.  Prečesto ili se kasno sjetimo da će nam zatrebati pomoć pa i na način da se o istoj javno progovori ili zauzme stav. Ja sam svjedok da u našoj sredini, koja je itekako zanemarena od strane lokalne zajednice, u razgovoru sa neodlučnim biračima, koji su nakon analize realizacije projekata uz pomoć predstavnika HDZ-a na višim razinama vlasti, sami kazali da im je iskreno žao što nisu izlazili na izbore. Zaokret mora poći pojedinačno od svake osobe. Vjerujte da i mediji mogu mnogo uraditi na tom polju. Znate ono naše „ ma nije moje da se petljam“ ili „tko sam ja“. Hajmo da svima bude podjednako dobro ili isto tako loše.

Zato je moja poruka da se ne razdvajamo, da zaista živimo  zajedništvo, koje i drugi sada promoviraju, jer se i njihovo glasačko tijelo drastično smanjilo. Podržite bilo koju osobu sa liste HDZ BiH na izborima u nedjelju 02.10.2022. godine, tj. listu HNS i bez obzira na smanjeno biračko tijelo, vjerujem da će izbor samo jednog zastupnika u Skupštinu TK, Federalni ili Državni parlamet, sa ove liste rezultirati, jačanjem povjerenja u institucije i većom šansom za probleme obespravljenih sredina.

Kako vidite budućnost BiH, Tuzle i svih nas koji smo ostali?

Budućnost BiH je neizvjesna i teško predvidiva i onima koji su učestvovali ili kontinurano učestvuju u kreiranju našeg puta. Svjedoci smo da se na tom polju ne snalaze ni velike svjetske zajednice. Mi smo prečesto izostankom njihove reakcije ili zakašnjelom reakcijom, amandmanski neutemeljenim djelovanjem, dovedeni u poziciju koja je stvarala mnoge veće probleme, bez  poboljšanja koje je bilo za očekivati  tim   djelovanjem. Pa Ustav BiBBBbbkoju BiH ima samo 12 članova u izvornom obliku. Amandmana mnogo više. I opet smo svi prinuđeni zazivati i iščekivati ustavne promjene. S druge strane, treba pogledati istini u oči. HDZ BiH nije dio vlasti u TK, već dugi niz godina. Imamo zastupnike Hrvate i to je nesporno. Niti jedan nije delegirao pitanja naših lokalnih sredina, ravnopravne zastupljenosti, dostupnosti javnih sredstvima, finansiranja udruga. O športu i kulturi da ne govorim.  Ali  svjedočimo i njihovim učešćem u skoro  konstantnim promjena Vlada TK, od neustavnih  pa i onih od par mjeseci.  Trebamo pogledati i cijeniti realno situaciju u kojoj se nalazimo.  Ulazimo u finale pa će se uskoro i saznati. Svakom žitelju je bitan dobrobit zajednice kojoj pripada, a koja za rezultat ima zadovoljstvo ili makar pomak ka pozitivnom.  Ja osobno i mi zajedno ćemo raditi i na poboljšanju suradnje u cilju očuvanja zajedničkih vrijednosti svih naroda i žitelja na ovom području, poštujući i sve naše različitosti kao bogatstvo naše zemlje. Zato vašim čitateljima s pravom poručujem da glasuju za listu HNS, tj. HDZ BiH  na predstojećim izborima.

(Balans)