• tik tok

U Gradačcu kreće sanacija lokalnih puteva

Nov 18, 2022

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Vlada Tuzlanskog kantona udružit će finansijska sredstva za infrastrukturne projekta u povratnička naselja na području Gradačca, a sporazum je potpisan danas.  

Riječ je o rekonstrukciji lokalnih puteva Vida I – Rajska – Novalići, dionica Kamenik – raskrsnica za Novaliće i kraka puta prema spomeniku Ljiljan u selu Jasenica. Ukupna vrijednost ovih projekata je 365.000 KM, od čega će Kantonalno resorno ministarstvo osigurati 175.000 KM, dok će Federalno ministarstvo osigurati 190.000 KM.

 „Današnji Sporazum tretira realizaciju značajnih infrastrukturnih projekata na području Grada Gradačac. Radi se o putnom pravcu koji povezuje četiri povratničke mjesne zajednice na području Gradačca. Ta naselja su svojedobno bila kompletno raseljena i svi njihovi prijeratni stanovnici su se vratili na svoja ognjišta. Još je značajno istaknuti da je Federalno ministarstvo izrazilo spremnost da, ukoliko radovi na ovom projektu budu iziskivali više od ovih planiranih sredstava, osigura i dodatna sredstva kako bi projekat u cjelosti bio realiziran”- rekao je Anto Iljkić, sekretar ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona.

Nosilac projekta bit će Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, te će ono i provesti proceduru odabira izvođača. Sličan oblik saradnje bio je već sredinom ove godine kada su rađeni najvažniji projketi u povratničkim zajednicama.

“Današnje potpisivanje sporazuma će u Gradačcu popraviti putnu komunikaciju u nekoliko naselja. Želim istaći dugogodišnju dobru praksu Vlade TK koja se odnosi na podršku povratnicima, kako kroz direktnu podršku u izgradnji infrastrukture, zdravstvenoj zaštiti i dodjeli drugih vidova konkretne podrške. Vjerujem da će se takva praksa nastaviti jer je veliki broj ljudi u povratničkim mjestima koji se naslanjaju na ovaj kanton“, kazao je Edin Ramić,  federalni ministar Ramić, izražavajući nadu da će vremenski uslovi dozvoliti da već do kraja kalendarske godine cjelokupan projekat bude završen.”-  rekao je Edin Ramić, ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH.

(Balans)