• tik tok

Kada antifašisti šute, progovore fašisti

May 20, 2022

Brojne delegacije u Tuzli su danas odale  poštovanje poginulima u borbi protiv fašizma u periodu 1941.-1945. i 1992.-1995. godine, kao i civilnim žrtvama rata polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen obilježja  na Slanoj Banji. Tim činom obilježen je Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan Zlatnih ljiljana.  

Poseban akcenat je stavljen na Dan pobjede nad fašizmom i na činjenicu da se o nikada nije iskorijenio. 

„  Nije slučajno Evropa odredila da njen dan bude 9.maj. To znači da nad Evropom vladaju sile pobjednice i najveće evropske antifašističke sile. Antifašizam je čuvar osnovnih evropskih vrijednosti, pogotovo bh.vrijednosti“- smatra Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle. Imamović podsjeća da je fašizam vječita prijetnja i da mu stalno mora biti suprostavljen antifašizam. 

Jer kada antifašisti šute, progovore fašisti.

„ Jer kada antifašisti šute, progovore fašisti. Kada oni progovore, onda se raspada jedno vrijeme i nastaju velike ljudske tragedije, posebno ratne, a i genocid je plod fašizma“- ističe Imamović i dodaje da je bitno manifestacinom i spomeničkom kulturnom njegovati antifašizam.

Svaki vid borbe protiv fašizma je bitniji nego prije 30 godina jer fašizam nije institucionalan kakav je bio tokom i prije Drugog svjetskog rata, rečeno je. 

„ Sada je on sakriven i u drugačijoj formi. Međutim, vidimo da on kroz tu formu mnogo utiče na destrukciju društva u cijelini kako  u BiH, tako i širom svijeta“- kazao je Zoran Blagojević, ministar za boračka pitanja TK.

Osim u Tuzli, ova tri značajna datuma su se obilježila i u drugim mjestima u Tk pa tako i u Kalesiji u organizaciji Udruženja antifašista i boraca NOR-a Kalesija. 

„ Fašizam još uvijek nije pobijeđen i vidimo da se on vraća na tlo Evrope. Siguran sam da ima dovoljno antifašista koji će stati u odbranu mira, sloboda i svih naroda i narodnosti“- rekao je Sejfo Softić,  predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a. 

Nataša Tadić