• tik tok

Panonska jezera u novu sezonu sa skupljim ulaznicama

May 23, 2022

Tuzlanska ”Pannonica” počela je prodaju sezonskih ulaznica po redovnim cijenama za period ljetne sezone koja zvanično traje od 1. juna do 31. avgusta. Cijene karata ove godine su skuplje. 

Kako su kazali iz pomenutog preduzeća, pripreme za predstojeću sezonu su u finalnoj fazi. Iako vrijeme nije išlo na ruku, urađeni su remonti svih infrastruktrunih objekata.

„ Prva jezera su  napunjena vodom, treće se puni tehnološkom vodom, slanicom. Uređeni su remonti filterskih postrojenja što je preduslov da imamo čistu, kristalnu vodu“- pojasnio je Majid Porobić, direktor „ Pannonice“ . Sezona kupanja bi trebala biti otvorena 1.juna. Nakon dvije godine rada u posebnim uslovima zbog pandemije koronavirusa, ova sezona bi trebala biti opuštenija.

„ Imali smo rad u ograničenim kapacitetima. Jezera primaju i do 15.00 gostiju. Predstojeće dvije godine bit će godine oporavka. Ne samo „ Pannonice“ nego turizma u pravom smislu riječi“- ističe Porobić te naglašava da su objavljeni reklamni spotovi koji pozivaju turiste da dođu, a posebna promocija se vrši na raznim sajmovima preko gradske i kantonalne turističke zajadnice.

Međutim, problem je radna snaga. U sklopu priprema za predstojeću sezonu, shodno unutrašnjoj organizaciji rada u ljetnom periodu, početkom aprila objavljen je poziv za prijem radnika za ljetnu sezonu u 2022. godini. 

„ Objavili smo poziv za upošljavanje blizu 100 radnika u svim segmentima. Međutim, nismo uspjeli još uvijek pronaći dovoljan broj radnika u ugostiteljstvu i to je stalan problem“- kaže direktor i poziva sve zainteresovane da se prijave za pozicije kuhara, konobara, barmena.

Novost za ovu sezonu je da su karte skuplje za više od 20 %. Sa tim cijenama počela je prodaja akcijskih ulaznica početkom godine te je do sada 7.300 građana kupilo te  sezonske ulaznice. Od početka sedmice počela je prodaja sezonskih ulaznica po redovnim cijenama. 

„ Sa povećanjem cijena, ne možemo očekivati veliki broj gostiju, ali bilo je neophodno da to uradimo. Jednostavno, sve  je poskupjelo. Električna energija, održavanje tehnološkog procesa, cijene rada kompleksa su poskupjele za 40 %. Ako izdvojimo samo da su hemijski reagensi, materijali za pripremu vode, dezinfekcija, poskupjeli za 80 %, slanica 40%, tehnološka voda 10 %, a posebno materijali za održavanje“- pojašanjava Porobić. On naglašava da su skuplje redovne dnevne ulaznice, dok povlaštene i dalje ostaju iste. To su penzionerske karte, dječije i slično. Povlaštene dnevne ulaznice su 4 KM, redovne dnevne ulaznice radnim danima su 6KM, vikendom 8 KM.

Nataša Tadić