• tik tok

Tuzlanski kantona od 1.juna dobija elektronske knjižice

May 23, 2022

Vlada TK do sada je ispunila osam od 18 mjera koje su navedene u ekspozeu premijera TK prilikom imenovanje izvršne vlasti, rečeno je to na današnjoj konferenciji za medije organizovanoj povodom 60 dana rada Vlade TK. Posebna vijest je to da će sistem zdravstva konačno biti informatiziran. 

Kako je kazao Irfan Halilagić, premijer TK, neke od planiranih i realiziranih mjera su ukidanje povećanja plata izabranim dužnosnicima, uspostavljanje naknade za porodilje, povećanje egzistencijalne boračke naknade, zatim naknade za oboljele od celijakije, poticaja za poljoprivredu, sredstava za nerazvijene općine, potom podrške povratničkoj populaciji i povećanje sredstava za kulturu, sport i mlade.

„ Mi smo u ekspozeu naveli 18 mjera kao prioritet koje su i sastavni dio koalicionog dogovora skupštinske većine koja je imenovala ovaj saziv Vlade TK. Neke od ovih mjera smo realizovali u prvom mjesecu kao što je ukidanje povećanja plata izabranim dužosnicima“- rekao je Halilagić.

Svakako jedna od najzanimljivijih aktivnosti ove vlade je dugo očekivano uvođenje elektronskih zdravstvenih knjižica što su započele ranije vlade.

„ Možemo reći da ćemo vrlo brzo, mislim čak od 1.juna, imati elektronske knjižice. To je nešto što nas posebno raduje kada je u pitanju oblast zdravstva“- rekao je premijer. Kada je u pitanju infromatizacija zdravstva,  uvode se još neke novine te se trenutno  radi na izradi planske dokumentacije potrebne da bi se sistem mogao uobličiti, kazala Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK . 

„ Moramo imati adekvatne dokumente sa pravne strane, to nismo imali do sada jer informatizacija kao takva nije ila započeta niti završena. Mi smo na prošloj sjednici donijeli Uredbu o lijekovima koja definiše zadaće Zavoda zdravstvenog osiguranja i Ministarstva zdravstva, a vezano za e-recept koji će uskoro doći“- pojasnila je Čolić.Ona naglašava da bi ovih dana trebao biti usvojen i Pravilnik o vođenju medicinske dokumentacije koji definiše kako trebaju izgledati elektronski kartoni, elektronske uputnice, te sve drugo. Nakon toga slijedi Uredba o otropedskim pomagalima te bi proces informatizacije bio završen.

„ Mi kao ministarstvo smo dužni napraviti prijedlog raspodjele sredstava i opreme za zdravstvene ustanove u TK i da za to završimo. U suštini nam knjižice ništa ne znače ako nemamo adekvatnu opremu „- zaključuje Čolić.

Nataša Tadić