• tik tok

BiH dobila opremu za otkrivanje droga i eksploziva

Nov 18, 2022

Upravi za indirektno oporezivanje BiH je danas uručena 160.000 KM vrijedna specijalistička oprema za otkrivanje droga i eksploziva nabavljena u okviru Projekta sprječavanja ilegalne trgovine i prometa oružjem u Bosni i Hercegovini (HALT)  koji provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija  u Bosni i Hercegovini. 

Službenici Uprave će, za efikasniju borbu protiv ilegalne trgovine malim oružjem i lakim naoružanje, od danas imati na raspolaganju sedam uređaja za mjerenje gustoće materijala (tzv. baster), 25 setova za otkrivanje eksploziva i droga, 25 setova univerzalnih alata, te 24 seta alata za pregled vozila, ukupne vrijednosti preko 160.000 KM (bez PDV).

“Današnja donacija od strane UNDP BiH predstavlja nastavak podrške Upravi u okviru projekta HALT u smislu daljeg jačanja kapaciteta Uprave odnosno poboljšanja uslova rada s ciljem efikasnije borbe protiv ilegalne trgovine malim oružjem i lakim naoružanjem  obzirom da je u prethodnom periodu UNDP BiH kroz navedeni projekat već donirao 22 endoskopa i četiri detektora za eksploziv i droge vrijednosti oko 450.000 KM (bez PDV)”- kazali su iz Uprave.

Projekat HALT se provodi od februara 2020. godine kao zajednički projekat Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH i UN Ureda za drogu i kriminal (UNODC) sa namjerom daljeg unaprijeđivanja sigurnosti unutar i van granica Zapadnog Balkana, a kroz ciljano djelovanje usmjereno ka unapređenju kapaciteta Bosne i Hercegovine u borbi protiv ilegalne trgovine SALW-om. Projekat HALT finansiraju Savezna Republika Njemačka, Ujedinjeno  Kraljevstvo, Republika Francuska, Kraljevina Švedska, Kraljevina Nizozemska i Kraljevina Norveška putem Multilateralnog fonda za Zapadni Balkan, uz podršku Evropske unije, a u okviru inicijative Mapa puta 2024 za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja na Zapadnom Balkanu.  Projektne aktivnosti se provode u saradnji sa UINO BiH kao glavnim korisnikom ovog projekta, dok su u određeni broj aktivnosti u okviru projekta uključene i druge institucije odnosno agencije u Bosni i Hercegovini