• tik tok

U BiH u narednim danima temperature do 43 stepena celzijusa

Jul 19, 2022

Narednih dana u Bosni i Hercegovini će prevladavati sunčano i vrlo toplo vrijeme. Temperature zraka na jugu će se kretati i do 43 stepena Celzijusa.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, u srijedu, 20. jula, bit će sučano i toplo. Vjetar će biti promjenljivog smjera. Jutarnje temperature zraka od 15 do 20, na jugu 25, a dnevne od 28 do 34, na jugu 38 stepeni Celzijusa.U četvrtak sunčano i toplije. Prijepodne u centralnim područjima malo svježije u odnosu na krajnji jug i sjever zemlje.

Jutarnje temperature od 16 do 21, na jugu od 25, a dnevne od 35 do 40, na jugu do 42 stepena Celzijusa.U petak sunčano i vrlo toplo. Jutarnje temperature od 18 do 23, na jugu zemlje do 25. Najviše dnevne temperature od 36 do 41, na jugu do 43 stepena Celzijusa.

I u subota sunčano i vrlo toplo. Jutarnje temperature od 18 do 23, na jugu do 25, a najviše dnevne od 37 do 42, a na jugu do 43 stepena Celzijusa.

Federalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine objavio je prognozu za period do 01. augusta.

Na prostoru Bosne i Hercegovine, prema trenutno raspoloživim sinoptičkim kartama, do kraja mjeseca preovladavat će sunčano i suho vrijeme uz veoma malu oblačnost i visoke temperature zraka. Temperature će ove sedmice biti u porastu. Od sredine sedmice uz novi toplotni val ove godine, dani bi mogli biti teže podnošljivi. Vrhunac toplinskog vala očekuje se za dane vikenda. Izraženije vrijednosti temperatura prognoziraju se na jugu Hercegovine, a u centralnim područjima Bosne uz nešto niže dnevne temperature izvjesna je do petka svježina u jutarnjim satima.

Minimalne jutarnje temperature zraka varirat će od 15 °C do 22 °C u Bosni, na jugu zemlje do 26 °C. Najviše dnevne temperature između 32 °C i 39 °C, na jugu zemlje do 42 °C.

Visoke temperature i visok indeks UV zračenja može štetno djelovati na zdravlje stanovništva. Također, visoke temperature, suh zrak i mala vlažnost pogodavat će nastanku požara.

Preporuka za javnost je da se redovno prate obavještenja i upozorenja (Meteoalarm) Federalnog hidrometeorološkog zavoda i drugih nadležnih institucija i da se pridržava datih uputa.”

(Balans)