• tik tok

Tvrtko I Kotromanić donio dašak srednjovjekovlja u Tuzlu

Jul 17, 2022

U kompleksu Panonskih jezera u Tuzli u subotu navečer je izvedena predstava „Ljetopis o Kralju Tvrtku“ u režiji  Dine Mustafića. Predstava je nastala po istoimenom romanu Jasmina Imamovića te govori o životu velikog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića.

Dramatizaciju teksta je uradio poznati dramski pisac Željko Hubač, a dramaturg na ovoj predstavi je Emina Omerović. Nosioci koprodukcije predstave su JU BKC Kantona Sarajevo i UG Scena, a producenti na ovom projektu su Jasmin Duraković i Amira Kudumović.

„ Uvijek je veliki izazov kada se dotičete prošlosti, a posebno se to čini tada kada govorimo o srednjovjekovnoj bosanskoj prošlosti. Mi u historiji bh.drame, nemamo puno tekstova koje su se bavile ovom tematikom. Mi smo kao ekipa bili svjesni ovog velikog poduhvata i zadatka da se dramatizira jedan, čini mi se, veoma zanimljiv roman Jasmina Imamovića“- rekao je Dino Mustafić, reditelj. Mustafić dodaje da ekipa dva mjeseca istraživala tu epohu kako bi je publici što bolje približila.

„ Otkrili smo da ta epoha nije bila tako mračna kako se često govori o srednjem vijeku ili kako se iz drugih razloga, sklanja u stranu. Dakle, srednjovjekovna Bosna je bila specifična kraljevina, progresivna, posebno kada je svoj vrhunac doživjela za vrijeme kralja Tvrka I Kotromanića koji je predmet naše predstave. To je njegova biografija“- ističe ovaj reditelj.

Predstava „Ljetopis o Kralju Tvrtku“ se bavi životom velikog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića i dramski je prikaz života ove velike historijske ličnosti BiH i Balkana. Akcent dramske predstave je na unutrašnjim odnosima njegovog porodičnog i društvenog okruženja u kojem je živio i djelovao, ali pored toga je  i melodrama o samom privatnom životu Kralja Tvrtka.

U predstavi su igrali Muhamed Hadžović, Senad Bašić, Kaća Dorić, Helena Vuković, Vanja Matović, Mirna Jogunčić, Mirza Ćatibušić, Elmir Krivalić, Mehmed Porča i Enes Salković. Kako je bilo utjeloviti se u lik srednjovjekovne žene, pojašnjava Kaća Dorić koja igra Jelenu.

„ Ako imate jasan, dobro napisan lik, onda nije teško. Naime, ja vjerujem da u svakoj od nas postoji puno jakih žena. Dovoljno je da dobijemo poticaj iz literature i da ta žena u nama proradi. Jelena je umjesto svog 16-godišnjeg sina koji je stupio na prijestolje, ona je vladala Bosnom u to vrijeme. U pravi plan , ipak, isticala sina. Imala je dva, jedan je bio jak i moćan, drugi slab. Obojica su njeni sinovi i ta njena rastrzanost među sinovima, meni je bila strašno poticajna. Razumijem je u svakom slučaju jer obojica su njena krv. To je ono što mene drži uz tu ulogu“- pojasnila je ova glumica.

Scenografiju ove predstave dizajnirao je likovni umjetnik Osman Arslanagić, a kostimografiju je pripremila Amra Zulfikarpašić. Muziku za predstavu „Ljetopis o Kralju Tvrtku“ komponovao je muzičar Damir Imamović.

( Nataša Tadić)