• tik tok

Mladi tuzlanski umjetnici promovišu klasičnu muziku

Jul 19, 2022

 U Ateljeu „Ismet Mujezinović“ održana je još jedna „Ljetna promenada“, manifestacija koja za cilj ima promociju klasične muzike i mladih tuzlanskih umjetnika.

Brojni ljubitelji klasike uživali su u kvalitetnom umjetničkom programu, koji su za njih pripremile pijanistica Ena Ovčina i violinistica Katarina Pavljašević.

Ena je profesor klavira u Osnovnoj muzičkoj školi u Tuzli, a Katarina studentica Akademije umetnosti u Novom Sadu. Njihova umjetnička saradnja traje dugi niz godina, a  kao rezultat ima brojne nastupe širom Bosne i Hercegovine.

„Uvijek se posebno radujemo radu na ovom koncertu, jer dolazi nakon svih obaveza, za vrijeme ljetnih odmora, te mu možemo pristupiti kvalitetno i temeljito. Naše kreativne energije su vrlo slične i zaista se međusobno nadopunjavamo na sceni“ – istakla je Ena Ovčina.

Katarina Pavljašević  na  „Ljetnoj promenadi“ nastupa već šestu godinu, kako ističe, sa jednakim zadovoljstvom kao i na početku.

„Ovo je i za nas izvođače jedan poseban koncert. Nosi posebnu energiju i drago mi je da je sve ove godine prepoznat i kod publike, kao kvalitetan umjetnički sadržaj. Program svake godine koncipiramo tako da ponudi svu raznolikost i ljepotu klasične muzike, ali i da nama donese uživanje u interpretaciji tih djela“ – dodala je Katarina Pavljašević.

Već nekoliko godina na ovoj manifestaciji predstavljaju se i mladi, pespektivni učenici Osnovne muzičke škole, koji na ovaj način imaju priliku nastupati zajedno sa profesionalcima i na taj način sticati vrlo vrijedna iskustva. Ove godine su na „Ljetnoj promenadi“ nastupili klaviristi Vuk Noah Stolica, Nikola Pavljašević i Lana Sakan, violinistica Elena Stjepić i gitarista Mak Hadžiefendić.

Inače, „Ljetna promenada“ je tradicionalni sadržaj manifestacije „Ljeto u Tuzli“ od svog osnivanja. Održava se pod pokroviteljstvom Grada Tuzla, a u koprodukciji Centra za kulturu Tuzla i Udruženja za edukaciju, kreativno stvaralaštvo i promociju „Star Art“, čiji se projekti uglavnom baziraju na promociji mladih bosanskohercegovačkih umjetnika i kreiranju projekata za njihovo kvalitetno predstavljanje.

( Barbara Pavljašević)