• tik tok

Tuzla dobila prvu mašinu za reciklažu boca

Aug 19, 2022

Prva mašina za prikupljanje iskorištenih plastičnih i satklenih boca je postavljena u Tuzli. Reciklomat se nalazi u prizemlju Tržnog centra Bingo city u Tuzli. Osim u Tuzli, ista mašina je postavljena i u Bingovom centru u Sarajevu.

Kompanija Sarajevski kiseljak u suradnji sa prodajnim lancem Bingo i operaterom sistema za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom Eko Život pokrenula je pilot projekat „Recikliraj i doniraj“. Aparat je napravljen tako da prepozna tip otpada, prihvati ga i skladišti, te vrednuje iznos ubačenog otpada. Za razliku od reciklomata u zapadnim zemljama, ovaj ne izbacuje papir sa obračunatim novčanim iznosom već ga preusmjerava kao novčanu donaciju za udruženje „RUKE“ i organizaciju „Pomozi.ba“.

Reciklaža je bitna za zaštitu okoloine i ona je odavno zaživjela u razvijenim evropskim zemljama. Kada je u pitanju BiH, samo 10 % otpada se reciklira, odnosno, plastika, papir i ostali iskoristivi materijal. I to su podaci kompanija koje se bave reciklažom sekundarnih sirovina. Međutim,  službeni podaci o recikliranom amblažnom otpadu ne postoje, jer ih nisu objavila entitetska ministarstva za zaštitu okoliša. BiH nema dovoljno razvijen sustav prikupljanja komunalnog otpada, nedostaje sanitanih deponija, mnogo je divljih odlgališta, a veliki dio tog otpada završi u prirodi.

Svaki pojedinac može uticati na promjenu svijesti o zaštiti okoliša i to pokazati na svom primjeru. Između ostalog, može odlagati boce u postavljeni reciklomat te istovremeno biti i ekološki osvješten, a i human jer prikupljena sredstva idu za humanitarne svrhe.

( Balans)