• tik tok

Plastenike dobilo 20 osoba sa područja Tuzle

Aug 16, 2022

U okviru projekta „Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih osoba i mladih osoba kroz plasteničku proizvodnju povrća u plastenicima“ u 2022. godini na području grada Tuzle, 20 osoba je dobilo plastenike te su danas potpisali ugovore za preuzimanje.

Na javni poziv se javilo 35 osoba, a 20 je zadovoljilo kriterije te dobilo plastenike površine 100 m² sa sistemom za navodnjavanje i sadnim materijalom. Pravo učešća na Javnom pozivu su imale isključivo socijalno ili materijalno ugrožene osobe i mlađe osobe do 35 godina. Plastenik je dobio i Viktor Marjanović, poljoprivrednik iz Doknja nadomak Tuzle.

” Poljoprivredom se bavim i stočarstvom. Imam krave, ovce, svinje. Orem i sijem svašta. Plastenik sam imao dok ga nije snijeg podrobio. 100 kvadrata plastenika je vrijednije nego dunum vani”- pojasnio je Marjanović.Za razliku od njega, Amel Ramić nema iskustva u plasteničkoj proizvodnji ali sada je dobio plastenik te će započeti proizvodnju povrća.

“Stočarstvom se nešto malo bavili supruga i ja, otac ranije. Ovo mi je prvi put da ću imati plastenik”- rekao je Ramić te izrazio nadu da će ovaj projekat u budućnosti pomoći mlađoj populaciji da zarađuje i da se ne seli iz BiH.

Projekat je vrijedan 63.000 KM, a zajednički ga realizuju Grad Tuzla i Organizacija ” Muslim Aid Association”  te su obezbjedili po 40 % sredstava, a korisnici 20 %.

” Na ovakav način osnažujemo sektor poljoprivrede i Grad Tuzla doprinosi ostvarivanju šanse da se plasiraju poljopivredni proizvodi na području Tuzle za one sugrađane koji nemaju mogućnost da sami proizvedu i da ostvare određenu neovisnost od uvoza”- pojasnio je Zijad Lugavić, pomoćnik gradonačelnika za Službu za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu.

Inače, Grad Tuzla sredstvima iz budžeta podržava rad 321 poljoprivrednog proizvođača.

( Balans)