• tik tok

Saša Šunjka: Došao je trenutak da počnemo raditi

May 26, 2022

Osobe sa invaliditetom u Tuzli dobile su priliku da rade u novootvorenom Klubu „ Zmajevo srce“, a taj projekat je konkretan primjer socijalne inkluzije u praksi.

U klubu je trenutno zaposleno deset osoba sa različitim vrstama invaliditeta, a među njima i Saša Šunjka koji ima Downov sindrom. On je već prošle godine stekao osnovna znanja iz ugostiteljstva kroz projekat sa tuzlanskim kafićima u kojima je radila grupa osoba sa invaliditetom po nekoliko sati.

„ Super se osjećam dok radim. Došao je trenutak da počnemo raditi. Ja poslužujem goste kafom i sokovima. Tu smo mi. Pozivam građane da dođu na našu kafu i da se družimo“- rekao je Saša. Njegova majka Nela, također,  presretna je što je njen sin dobio radni angažman.

„ To znači svim roditeljima puno jer naša djeca su počela raditi. Nadam se da će nas svi podržati i hvala onima koji su do sada dali svoju podršku. Naša djeca nisu imala do sada mjesta u društvu, ali sada će ga naći“- kazala je ova majka.

Sa svojim iskustvom svakako je u klub dobro došao i zaposlenik Edin Mahmuzić koji je godinama radio u ugostiteljstvu . Prošle godine je ostao bez noge te je sada ponovo radnom odnosu.

„  Evo, ponovo radim, ponovo sam se našao u ovom poslu. Pomažem ovim mojim dečkićima ovdje. I ja sam invalid od prošle godine, izgubio sam nogu. Snalazim se, oni meni pomažu. I ja pomažem. Ugostiteljstvo je dobro, volim ugostiteljstvo. Dobro je“- priča Mahmuzić dok pravi kafe.

To znači svim roditeljima puno jer naša djeca su počela raditi.

Nela Šunjka, majka Saše Šunjke

Otvaranje ovakve vrste objekta je veoma značajnu za osobe sa invaliditetom, ali i za cijelu zajednicu jer to pokazuje pravi primjer socijalne inkluzije, mišljenja su stručnjaci.

„ Oni su prezadovoljni i dali su sve od sebe. Sada je na potezu društvo, da dođe da odvoje slobodno vrijeme, popiju kafu. Cilj projekta je da ostane održiv do kraja. Nismo ostali na floskulama, uradili smo konkretan primjer. Pozivamo sve osobe i djecu sa poteškoćama u razvoju, a koje mogu doprinijeti, da se pridruže klubu“- rekao je Damir Muratović iz Zavoda za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla.

Otkako je klub otvoren, svaki dan je pun gostiju sa svih strana, a to i jest bio cilj i svrha.

„ Vjerujem da će ovo biti prepoznatljivo mjesto u gradu . Mi već imamo brojne najave dolazaka. Trenutno će raditi desetak osoba, ali mi smo ponovo pozvali da nam se javi još jer ovdje komotno može raditi 15-ak osoba“- pojasnio je Omer Isović iz UG „ Zmajevo srce“ Tuzla.

Otvaranje ovog objekta podržali su brojni privrednici i organizacije, a može podržati i bilo koji pojedinac koji dođe na kafu koja se ovdje služi sa osmjehom i dobrim raspoloženjem.

Nataša Tadić