• tik tok

Od 1. novembra iz Tuzle letovi za Stockholm, Memmingen i Beč

Oct 19, 2022

Međunarodni aerodrom u Tuzli približava se ostvarenju godišnjeg plana. Samo u septembru zabilježeno je više od 42.000 prevezenih putnika.

Od 1. novembra iz Tuzle će letjeti i nova aviokompanija Ryanair i to za tri destinacije – Stockholm, Memmingen i Beč.

Sa Međunarodnog aerodroma Tuzla u devet mjeseci ove godine prevezeno je 330 hiljada putnika. To znači da će plan od 400 hiljada do kraja godine biti ispunjen. 1. novembra kreće zimski red letenja i veći broj letova ali i nova aviokompanija.

„Povećanje će se desiti u smislu povećanja 15-20 % našeg partnera WIZZAIRA, obzirom da se desilo zatvaranje baze u Sarajevu i dio tih destinacija će se povećati kod nas postojećih i vraća se Eindhoven u Holandiji koji je od 1. januara ove godine bio prebačen u Sarajevo. Ono što je još važno da aviokompanija Ryanair od 1. novembra počine letjeti sa našeg aerodroma za tri destinacije“ -kazao je  Dževad Halilčević, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Iako Tuzlanski aerodrom radi punim kapacitetom, on nije ekonomski samoodrživ i radi uz pomoć Vlade TK i Vlade FBIH, koje pomažu finansijski.

„U posljednje dvije godine povećava se promet na našem aerodromu, samim tim i zarada.  Unatoč tome mi još nismo samoodrživi. Imamo pomoć Vlade TK i Vlade FBIH koja pomaže kapitalne projekte“- dodaje Halilčević.

Iz Tuzle će se od 1. novembra letjeti za pet zemalja – Njemačku, Švicarsku, Holandiju, Švedsku i Austriju.

(Balans)