• tik tok

Poljoprivrednici u TK dobit će pomoć

Oct 18, 2022

Zbog sve većih cijena sjemena, repromaterijala i goriva mnogi poljoprivrednici u Tuzlanskom kantonu su zabrinuti kako će obaviti jesenju sjetvu. Međutim, Vlada Tuzlanskog kantona danas je najavila pomoć od dva miliona KM.

Eldin Glibanović na porodičnoj farmi u Gornjim Živinicama ima 60 grla, odnosno, 45 je muznih i dnevno se proizvede od 400 do 500 litara mlijeka. Međutim, loši vremenski uslovi ove godine su uzeli danak.

“Nažalost, imamo pad proizvodnje. Enormno visoke temperature su uticale na muzna grla koja su smanjivala mlijeko. Osim toga, uzrok je i nedostatak kabaste hrane i nekvalitetna hrana”- priča Glibanović. On ističe de je ova godina jedna od najgorih u svakom smislu. Mineralna đubriva su postala skuplja za čak 300 % nego inače, sjemenski materijal i herbicidi, također su bili skuplji, a o cijeni goriva je suvišno i pričati.

“Mi svakodnevno koristimo gorivo u proizvodnji. Proizvodnja mlijeka ne kreće sa farme već sa naših njiva gdje mi, sa svojom mehanizacijom, obrađujemo zemljište i gdje su nam svakodnevno potrebne velike količine goriva”- kaže ovaj farmer. Na sve to, velika suša je uništila usjeve pa je na nekim parcelama prinos smanjen za 50 %, a neke čak i do 70 %. Zbog svega, nedostatajt će hrane za stoku na farmi zbog loših prinosa silažnog kukurza, loš je bio i prvi otkos trave,a drugi, nije ni bio. Kabaste hrane za stoku, Glibanović ima do početka marta. Vrijeme je za jesenju sjetvu i Glibanović već ore njive i priprema zemljište za ozimne kulture, ali sa stepnjom kako i koliko toga posijati.

“Stručnjaci nam savjetuju šta i kako posijati, a ja kontao posijati pet hektara stočnog graška i zobi da bi imao početkom aprila neki prvi otkos da nadomjestim nedostatak silažnog kukuruza. Međutim, finansijski smo iscrpljeni. Imamo iz dana u dan ponovo poskupljenje goriva i sjemena”- pojašnjava on. Primjera radi, kilogram sjemena tritikala prošle godina je koštao 1 KM, ove godine 1,70 KM. Ovaj poljoprivrednik se nada da će uspjeti zasijati makar tri hektara sa dosta stajskog đubriva i kvalitetnim sjemenom. Poljoprivredna proizvodnja je postala nerentabilna, a to najbolje ilustrira cijena mlijeka. Cijena po litru se kreće od 0,65 do 0,80 KM, a cijena stočne hrane je 1,10 KM po kilogramu. To znači da jedan litar mlijeka, ne može pokriti cijenu hrane, što izaziva ogorčenje kod mljekara.

“Imamo dosta kritika na račun cijene mlijeka. Zašto su cijene mlijeka u marketima enormno visoke. Javnost treba znati da mi ne utičemo na cijene mlijeka. Mi smo plaćeni onoliko koliko nam otkupljivači odrede. Mi smo jedini proizvođači na svijetu koji svoj proizvod moramo dati onako kako drugi žele”- zaključuje Glibanović.

Poljoprivredni proizvođači tokom cijele godine su upozoravali i kantonalnu i federalnu vlast kakvo je teško stanje. Određena obećanja i pomoć za jesenju sjetvu su bila data, ali realizacija neizvjesna do danas. Naime, Vlada Tuzlanskog kantona je na današnjoj sjednici donijela odluku da podrži jesenju sjetvu, odnosno, da se izdvoji dva miliona KM za podršku poljoprivredi i ruralnom razvoju.

“Važno je reći da smo našim poljoprivrednim proizvođačima obećali pomoć za jesenju sjetvu obzirom na sušnu godinu koju smo imali. Izmjenama i dopunama budžeta za to je planirano dva miliona KM”- obrazložio je Irfan Halilagić, premijer TK.

(Nataša Tadić)