• tik tok

(FOTO) Tuzlak Sead Bošnjić duže od tri decenije izrađuje sazove i mnoge predmete od drveta

Apr 14, 2024

Foto: Balans

Tuzlak Sead Bošnjić tri i po decenije radi na očuvanju bosanske tradicije, a ovaj sazlija i zanatlija od drveta pravi razne predmete, među kojima su sazovi, kolijevke, razni ukrasi od drveta. Bošnjić je i sakupljač starih bosanskih predmeta koje je izložio u bosanskoj kući.

Zanat je počeo izučavati kao mladić.

„Kada sam došao iz JNA, čuo sam da u Srebreniku ima majstor Hasib Nurkanović i krenuo sam kod njega. Njemu sam išao četiri godine na ubuku. Išao sam i na Husino kod Bone Babića i kod Cvjetića. Najviše sam naučio od Nurkanovića“, ističe Bošnjić.

Osim saza, ovaj vrijedni čovjek pravi i razne predmete od drveta, najčešće od hrastovine.

„Pravim kolijevke, makete džamija, kočije, vjetrenjače. Izrada saza je najkopleksnija i za nju je potrebno određeno vrijeme“, priča nam.

Za pravljenje saza potrebno je više od godinu dana. Dobro drvo ključ je u samoj izradi ovog instrumenta.

„Najvažnije je da se iskopa kutla, ona se kopa u sirovom drvetu i ostavlja se na dva centimetra, nakon godinu dana sušenja onda se tanji na nekih četiri milimetra. Kod izrade saza je važno postaviti ugao između kutle i vrata“, dodaje ovaj majstor.

Svoje sazove prodaje širom BiH, a nedavno je jedan prodao i u Srbiju.

Sead je ativan član kluba sazlija “Avdo Vrabac” u Tuzli, a dosad je učestvovao na brojnim manifestacijama kao instrumentalna pratnja itrepretatorima sevdalinke.

(Balans)