• tik tok

Premijer Nikšić posjetio lokalitet klizišta u Donjim Dubravama: Moramo biti solidarni

Apr 15, 2024

Foto: Balans

Delegacija Vlade Federacije BiH, posjetila je danas Rudnik mrkog uglja „Kreka“, te lokalitet klizišta u Donjim Dubravama kod Živinica i površinski kop „Šikulje“ RMU „Kreka“ u Lukavcu.

Lutvija i Zihnija Bosankić žive pedesetak metara od klizišta, kažu da se boje spavati u vlastitom domu.

“Ne spavamo, po cijelu noć nešto puca u kući. Oko kuće u voćnjaku je zemlja ispucala. Nama se nije još uvijek niko obratio da nas bilo šta pita”, kaže Lutvija.

Dnevni troškovi saniranja klizišta u Dubravama iznose između 150.000 i 200.000 KM, zbog čega su se svi akteri saniranja i udružili u ovom projektu.

“Naravno da “Kreka” i rudari to sami ne mogu izdržati. Zbog toga ćemo svi zajedno solidarno da intervenišemo. Na žalost nama treba da se dese kataklizme poput poplava iz 2014. godine da mi pokažemo svoje pravo lice i priskačemo u pomoć jedni drugima”, kazao je premijer FBiH Nermin Nikšić.

Kako je kazao ministar Lakić, Ministarstvo je od prvog dana problema u Dubravama u komunikaciji s “Elektroprivredom” i rudnikom „Kreka“.

“Danas smo vidjeli da je sve organizovano na najbolji mogući način. Pored problema koje ovdje imaju, ovu rudari imaju visoki nivo proizvodnje koji raste iz dana u dan. Pružamo maksimalnu podršku našim rudarima i smatramo da je ovo jedini ispravan način na koji se trebaju voditi rudnici. Iz tog razloga će ovaj rudnik i u narednom periodu imati našu apsolutnu podršku”, kazao je Lakić.

Kako je kazao v.d. direktora rudnika „Kreka“ Elnur Dizdarević, u skladu s uputama Federalnog rudarskog inspektora, rudnik „Kreka“ je proglasio vanredno stanje i pokrenuo mehanizaciju, kojm se u proteklih nekoliko dana od klizišta brane naselja.

“Uz pomoć teške mehanizacije uspjeli smo staviti klizište pod kontolu. Nadam se da ćemo u narednim danima sanirati nastalu štetu”, rekao je Dizdarević.

(Balans)