• tik tok

Inicijativa za izmjenu zakona: Prekršajno kazniti građane koji daju novac prosjacima

Apr 12, 2024

Foto: Balans

Koordinacioni tim za borbu protiv trgovine ljudima TK kojeg čini policija, institucije i nevladine organizacije inicirat će izmjene i dopune Zakona o javnom redu i miru TK po kojem bi prekršajno mogli biti kažnjeni građani koji daju novac prosjacima na ulici te time, između ostalog, podržavaju eksploataciju djece i trgovinu ljudima.

Naime, prema statistikima, posljednjih godina u BiH, od 70 % žrtava trgovine ljudima su djeca. Od 37 identifikovanih žrtava prošle godine, 28 su maloljetnici koji su uglavnom iskorištavani kroz prosjačenje.

Mobilni tim za identifikaciju potencijalnih žrtava trgovine ljudima Grada Tuzle u 2023. godini imao je 65 izlazaka na teren gdje je zatekao  161 osobu  u skitnji i prosjačenju. Od tog broja, 28 djece od kojih je osam smješteno u prihvatilište u Domu za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli. Kada je u pitanju ova godina, od januara do marta, 40 osoba je zatečeno kako prosi na ulici. Od toga je devetoro djece, a od kojih je dvoje smješteno u prihvatilište, objasnio je Nedeljko Jurkić iz Centar za socijalni rad Tuzla, a koji predvodi pomenuti tim, naglašavajući da ne budu sva djeca sa ulice smještena u prihvatilište.

“Moram reći i naglasiti da se radi o djeci koja su bila sa roditeljima i nije ih bilo moguće izuzeti u tom trenutku sa ulice. Policija je identifikovala te osobe i protiv njih smo podnijeli krivične prijave”-kazao je. Kroz takve situacije se mnoge porodice uvode u sistem socijalne zaštite.

“Imali smo lica koja su pravno nevidljiva. Imali smo djecu koja nisu bila upisana u matične knjige rođenih, nisu imali zdravstveno osiguranje, nisu pohađala redovni školski sistem”- dodaje Jurkić.

Nažalost, djeci na ulici su često uskraćena osnovna ljudska prava i dostojanstven život.

“Nisu imali prilike do sada da koriste toalet, pribor za jelo, nisu imali prilike spavati na krevetu. Zatim, bilo je neophodno liječiti njihove povrede, deformitete, higijensku i zdravstvenu zapuštenost, nepismenost. Imali smo slučaj da djeca prvi put drže olovku u ruci, a imali su osam, devet, deset i više godine”- naglašava Memhedalija Fišeković, inspektor  MUP-a TK i koordinator Koordinacijskog tima  za borbu protiv trgovine ljudima u TK.

U Kladnju je na ulici zatečena šesteročlana porodica kako prosi. Od šest osoba, četvero su bila djeca. Nakon što su nadležni izašli na teren, uvidjeli su da porodica živi u katastrofalnom stanju.

“Centar za socijalni rad Kladanj raspolaže stambenim jedinicima, a koje su dodijeljene od strane Općinskog vijeća Kladanj, mi smo se odlučili da porodicu smjestimo u jednu od stambenih jedinica i to smo i uradili”- kazala je Razija Hodžić iz Centra za socijalni rad Kladanj. Ona dodaje da je porodici omogućena nabavka i nešto namještaja te ukazana pomoć i na druge načine.

Sa druge strane, neki pokušavaju profitirati na prosjačenju te eksploatisanju i djece i odraslih osoba. Slučajevi prosjačenja se evidentiraju kroz prekršaj, kroz krivično djelo zapuštanje djeteta i maloljetnika i kroz trgovinu ljudima. Tuzlanski kanton je u tom segmentu napravio veliki napredak.

“Uprava policije MUP-a TK je tokom proteklih godina razvila kadrovske i organizacijske kapacitete te je sa Tužilaštvom TK uspješno u nekoliko slučajeva trgovine ljudima gdje su počinioci kažnjeni pravosnažno i nepravosnažno na visoke kazne zatvora od pet do 22 godine”- podsjetio je Fišeković.

Prosjačenje odraslih je u ekspanziji u BiH, a prekršajne kazne nisu efikasne jer oni koji prose, nemaju novca da plate. Sa druge strane, oni koji daju novac, ne mogu biti kažnjeni. Ali u TK bi se to moglo promijeniti jer koordionacioni tim pokreće inicijativu za izmjene i dopune Zakona o javnom redu i miru.

“Ako uzmemo u obzir da je prosjačenje u najmanju ruku prekršaj, šta drugo građani rade nego potiču činjenje prekršaja, odnosno, prekršaja javnog reda i mira. To je u najmanju ruku, da ne govorimo o eksploataciji, odnosno, krivičnom djelu trgovine ljudima”- izjavila je Mirsada Bajramović iz Udruženja „Zemlja djece u BiH“ Tuzla. Ona je dodala da je tim predložio novčanu kaznu od 200 do 400 KM za građane koji daju novac prosjacima na ulici.

(Nataša Tadić)