• tik tok

(FOTO) Stare kuće u okolini Tuzle nekada su bile mjesto života

Apr 1, 2024

Foto: Adis Srabović

Tradicionalne kuće na prostoru Tuzle veoma su interesnatne kao rustikalna izdanja stambenog objekta koji pokazuje kako se nekada živjelo. Dvodijelne  prizemne  kuće,  kuće  nad  magazom  i  spratne  kuće  –  dvobojke.

Najrasprostranjeniji  tip  na  prostoru  Tuzle  je kuća  nad  magazom.  Kao materijal  za  gradnju  koristio se  šeper  kojeg kasnije  zamjenjuje  ćerpić  i  cigla.  Enterijer kuća  bio je  skroman,  ali funkcionalan. 

Najviše se mogu naći u udaljenijim mjestima i na periferijama naselja poput Vršana, Svojtina u Doknju i drugih okolnih mjesta. 

Prema  tipovima  kuća,  materijalom  za  gradnju,  godinama gradnje,  tipom  krova  i  krovnim  pokrivačem,  dimnjakom,  stepenicama  i okućnicom, uglavnom su slične. Pomoćni objekti oko njih su građeni u skladu sa potrebama stanovnika da skladište poljoprivredne proizvode i drže stoku.

Izgradnja kuća ovisila je od nagiba terena čemu su se domaćini morali prilagođavati. Pomoćni objekti su se pravili često od ostatka stambenog porušenog objekta.

Na  području  općine  Tuzla  najčešći  pomoćni  objekti  oko kuća  su  magaza,  hambar,  pušnica,  koš,  bunar,  košara  (štala), kokošinjac, pčelinjak, vanjski nužnik. Sačuvani su sporadično i pored kuća koje su trenutno u  funkciji, a  i pored onih koje su  napuštene.

 Osnovni tip ove vrste  kuće ima samo  dvije prostorije: “kuću” i sobu.

Soba  ima funkciju spavanja i  eventualno higijene dok “kuća” ima višestruku funkciju  kao  što  je:  dnevni  boravak,  kućna ekonomija  i  sl.  Iznad  sobe  je strop  dok  je,  “kuća“ otvorena prema krovu tako da strop iznad sobe služi kao tavan. Kuća ima zemljani pod, a soba daščani.

Ognjište se uvijek nalazi uz pregradni zid, a dim se odvodi “badžama” u krov ili otvaranjem velikih i malih vrata  kad se previše zadimi. Kuća se čistila uvijek od velikih vrata prema malim jer su ova služila za vezu sa stočnim i gospodarskim dijelom dvorišta.

Starinske kuće na  prostoru  Grada   Tuzle, slabo su očuvane,  nalaze  se  u  mnogo slučajeva u  ruiniranom stanju. Zamijenjene su modernijim objektima i savremenijim kućama. No, pokazuju jedno, a to je da je za život nekada bilo potrebno puno manje prostora.

 (Balans/Baština sjeveroistočne Bosne)