• tik tok

(FOTO) Šetnja zaJEDNO 2024 za osobe sa invaliditetom: Ima nas koji smo spremni boriti se za naša osnovna prava

Apr 2, 2024

Foto: Balans

Povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, danas je u Tuzli organizovana šetnja za djecu i osobe sa autizmom „zaJEDNO 2024.“, a koju je organizovala Mreža udruženja u FBiH „Moje pravo“.  Učesnici šetnje posjetili su da je potrebno podići svijest o pravima osoba sa invaliditetom.

Među njima je i Mirjana Pranjić Jusufović, majka 11- godišnjeg Benjamina. Kaže da je vrlo rano primjetila da njen sin ima poremećaj.

„Počela sam vaditi nalaze. Pitali su me jesam li kategorisala dijete. Rekla sam da nisam. Onda sam počela vaditi nalaze na to i sve što treba. Kategorisala sam ga i stavljena mu je 100 % invalidnost prve grupe. Međutim, ima višestruke smetnje, poremećaje u ponošanju. Ne znam ni ja više koje su“- ispričala je ova majka. Ona naglašava da je njenom sinu konstatnmo potrebna pažnja i njega te da joj je teško, a posebno uz činjenicu da se mora boriti i sa državom, birokratijom, papriologijom i traženjem prava za svoje bolesno dijete.

Generalna skupština UN-a je 2007.godine donijela je Rezoluciju i proglasila 2. april kao Dan svjesnosti o autizmu.

„Možemo reći da je u posljednjih 17 godina dosta urađeno na tom podizanju. Međutim, ima još dosta toga. U skladu sa njihovom porukom da treba ići preko podizanja svjesnosti do uvažavanja i prihvatanja različitosti i ukljičavanja osoba sa poremećajem iz autističnog spektra kao korisne članove društva u zajednici“- izjavila je prof. dr. Alma Dizdarević ispred Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.  Kao jedini u državi, Edukcijsko-rehabilitacijski fakultet u Tuzli ima nastavne predmete vezane za autizam, ali stručni kadar nije dovoljno uključen, smatra Dizdarević. 

„U ranoj intervenciji nas uopšte nema. U zdravstvenim ustanovama nas nema. Tamo gdje je najbitnije da nas ima, gdje su prvi koraci, gdje se ostvaruju najbolji rezultati, edukatora-rehabilitatora, nažalost, nema. Uključen je neki drugi kadar koji nije spreman suočiti se sa izazovima“- upozorava naša sagovornica.

Danas je potpisana i peticija kojom se traži hitna sjednica Federalne vlade zbog Prijedloga zakona o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške osoba sa invaliditetom u FBiH.

„Ponovo se ide na to da će biti osnovica definisana i fiksirana na 495 KM i to bi nas vratilo u onu situaciju od 2009. godine kada smo imali neku fiksnu osnovicu, a u nacrtu tog zakona, osnovica je bila 80% minimalne plate. Onda su planirali da idu na verifikaciju svih rješenja pa i stalnih, a gdje će posebno na udaru biti djeca sa neurorazvojnim teškoćama i autizmom jer bi tu došlo sigurno do izbacivanja većeg broja djece iz prve grupe koja ima pravo na tuđu njegu i pomoć“- objasnio je Vahidin Nurkić, otac djeteta sa invaliditetom i predsjednik Udruženja građana „Imam pravo“ Lukavac. Nurkić dodaje da u TK pomaka ima kada je u pitanju Ministarstvo obrazovanja. Međutim, roditleji nisu zadovoljni saradnjom sa Ministarstvom za rad i socijalnu politiku jer, kako je rečeno danas, „ne uvažavaju stavove roditelja i rade samostalno“.

Sukob nadležnosti između kantona i Federacije, poseban je problem za roditelje, upozorava Edo Čelebić, otac djeteta sa autizmom i predsjednik Vijeća roditelja Zavoda „Mjedenica“ Sarajevo.

„Uzmite u obzir jednu porodicu koja ima, recimo, dvoje ili troje djece, a od kojih je jedno sa autizmom, da vi trebate biti vrhunski pravnik da biste se vi uopšte izborili za neka svoja osnovna prava“- upozorava Čelebić i dodaje da je sve manje stručnog kadra za rad sa njihovom djecom te da država i o tome ne vodi računa.

„Mislim da bi ovo društvo u cijelini trebalo mnogo više uraditi, prije svega, da se porodice djece sa autizmom, razumiju i da im se omogući da žive kvalitetniji život nego što ga žive. Nas ima koji smo spremni se boriti se, uraditi sve što je do nas i u saradnji sa vlastima i vršeći neku vrstu pritiska na njih i da se borimo za ono što su naša osnovna prava“- zaključio je Čelebić.

Od podizanja svjesnosti do uvažavanja i prihvatanja različitosti i uključivanja autističnih osoba kao korisnih članova društva, put je predug i pretežak, a u njemu moraju sudjelovati svi i graditi bolji život za osobe sa invalidtetom, poručeno je danas sa Trga slobode u Tuzli gdje su pušteni plabi baloni.

(Nataša Tadić)