• tik tok

Jezero Kop: Umjesto šljake i pepela obitavaju labudovi

Apr 2, 2024

Foto: Senad Isaković Roko

Neobičan i lijep prizor možemo vidjeti na nekadašnjem Kopu Šićki Brod, tačnije, na prelijepom jezeru Kop i nedaleko od njega, na akumulaciji Kalajevo, mjestu gdje je nekada postojalo selo koje je iseljeno i nestalo zbog eksploatacije uglja. Na ove vode doselili su se labudovi. Ima ih troje, jedan labud na jezeru Kop i dva na Kalajevu.

Divne prizore koje vidite uslikao je ljubitelj pirode, ekolog i građanski aktivista Senad Isaković Roko. On kaže da su labudovi došli sami na ova jezera i tu ostali. Podsjećamo da je ova lokacija bila namijenjena za deponiju šljake i pepela iz Termoelektrane Tuzla ali su građani spiječili takvu tragediju po ovdašnju prirodu.

Labudove ne treba hraniti hljebom i grickalicama, jer aditivi iz ovih namirnica uzrokuju oboljenje nazvano “Anđeoako krilo”. Tako da je savjet građanima da ih ne hrane hljebom nego voćem, povrćem ili svježom ribom.

Ove prelijepe ptice su iz roda guščarica. Krasi ih bijelo perje, dug vrat savijen u obliku slova S. Labudovi su dobri plivači i letači, a nezgrapno hodaju. Žive na jezerima, hrane se vodenim biljem, ribama, vodenim kukcima, mekušcima. Od 6 vrsta zimi u naše krajeve zalaze crvenokljuni labudi žutokljuni labudkoji se gnijezde u sjevernim krajevima Europe, Azije i Amerike. U Australiji živi crni labud, a u Južnoj Americi crnovrati labud.

(Balans)