• tik tok

Bećirović pozvao NATO da obnovi baze u BiH

Apr 8, 2024

Foto: Facebook

Denis Bećirović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine u posjeti je generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu. Nakon sastanka su se obratili javnosti, a Bećirović je poručio da je “BiH pred vratima NATO-a”, navodeći prijedloge koje je iznio Stoltenbergu.

Stoltenberg je uobičajeno podržao teritorijalni integritet i suverenitet BiH, a za šta je Bećirović kazao da građanima BiH te riječi mnogo znače.

Stoltenberg je kazao kako je u NATO stigla preporuka da BiH dobije kandidatski status s obzirom na progres koji smo napravili.

“Pozdravljamo napore u jačanju saradnje OS BiH i NATO-a i jačanje vaših mogućnosti u okviru NATO standarda. Spremni smo jačati politički dijalog i saradnju u cilju naše zajedničke budućnosti i sigurnosti”, kazao je Stoltenberg, ističući potrebe za reformama.

Bećirović je pak nabrojao mnoge reforme i usvojene zakone u BiH iz oblasti odbrane, čime objašnjava da je BiH jasno opredijeljena i spremna za Alijansu.

“Sada smo pred vratima NATO-a i tu šansu trebamo iskoristiti zbog svih građana BiH. Ispunjeni su svi formalni uvjeti da se BiH uputi zahtjev za članstvo u NATO.

U skladu s tim stavom da je BiH spremna za NATO, Bećirović je predložio Stoltenbergu nekoliko stvari, između ostalog da nam pošalju konačni poziv u NATO te da obnove prisustvo u vojnim bazama u BiH.

(Balans/Facebook Denis Bećirović)