• tik tok

(FOTO) Svjetski dan Roma: Romi se sve više obrazuju u TK

Apr 8, 2024

Foto: Balans

Svjetski dan Roma, također, poznat kao Međunarodni dan Roma, obilježava se 8. aprila kako bi se promovisala svijest o romskoj kulturi, povijesti i pravima. Prvi put je taj dan obilježen 1971. godine u Londonu, kada je održan Svjetski kongresa Roma i to je tada označilo početak kontinuirane borbe za jednakost, toleranciju i priznanje romske zajednice diljem svijeta.

Romi su najveća nacionalna manjina koja živi diljem BiH. Prema popisu iz 2013. godine, u BiH je živjelo 12.583 Roma, odnosno,10.036 u FBiH, 2.057 u Republici Srpskoj i 490 u Distriktu Brčko.

Međutim, mnogi Romi se ne izjašnjavaju tako pa, nevladin sektor u Tuzlanskom kantonu trvdi da samo na tom području živi oko 15.000 Roma.

Svjetski dan Roma danas je obilježen širom svijeta pa i u Tuzli. Ovaj kanton prednjači za razliku o drugih po tome što bilježi sve više školovane romske populacije. Danas, na Svjetski dan Roma, učenicima iz ove populacije dodijeljeno je 47 priznanja, od toga je pet srednjoškolaca koji su prošle godine ostvarili odličan uspjeh. Stipendiju je dobio i Armin iz Gračanice koji inače ima stipendiju.

„Pa, planiram završiti srednju školu i upisati Filozofski fakultet u Tuzli. Tačnije, Odsjek Socijalni rad pa mislim da će mi stipendija značajno pomoći u tome“- kazao je Armin koji je, kao i ostaluih 46 učenika, od minsitasrtva dobio 100 KM kao nagradu. Nagradu za ostvaren uspjeh je danas dobila i Majla Merdanović, učenica OŠ „Kiseljak“ Tuzla

„Planovi za budućnost su da kada završim školu, upišem medicinu. Možda će mi to najbolje ići“- kazala je. Slično želi i Dalal Mujić, učenica trećeg razreda iste škole.

„Imam jednu veliku želju i voljela bih da se ostvari i da postanem doktorica“- kroz smijeh kaže Dalal.

U TK trenutno osnovnu školu pohađa 555 učenika iz romske populacije, srednju školu  52 učenika i 15 studenata. Njihovo školovanje podržava i Vlada TK.

„Mi, također, dajemo drugu vrstu stipendija koju dodjeljujemo, ne samo romskoj, već i drugim nacionalnim manjinama, ali na poziv se dominatno javljaju Romi. Također, to ćemo raspisati u narednom periodu i već smo dva puta do sada provodili taj konkurs“- objasnio je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK. Da se broj školvane romske djece povećava, pokazuje i broj stipendista. Primjera radi, 2022. godine bilo je 23 stipendista srednjoškolaca, godinu poslije već 35. Dodatne stipendije za romske učenike kroz razne projekte i fondoce, obezbjeđuje i Udruženje „Euro Rom“. Konkretno, ove godine, 66 učenika je stipendirano, odnosno, 51 srednjoškolac i 15 studenata.  „Tuzlanski kanton napreduje u odnosu na druge kantone kada je u pitanju obrazovanje romske djece kao i integracija romske zajednice u društvo. Međutim, u drugim kantonima to nije baš tako slučaj, ne bih navodio razloge“- izjavio je Nedžad Jusić iz Udruženja „Euro Rom“ Tuzla.

Tuzlanski kanton planira ove školske godine uvesti romski jezik u nastavni plan i program, a kako bi se sačuvali romski običaji, kultura, tradicija. Podršku ima i od OSCE-a.

„Osim edukacije, nastavnog plana i programa, znate da je od tema kojom se OSCE- bavi su ljudska prava. S obzirom da je ovo populacija koja još uvijek se nalazi na periferiji društvenih događaja, jako bitno je obratit pažnju na status romske zajednice i dati i podršku kako bi postali jednakopravni sa svima ostalima u BiH“- rekao je Damir Gnjidić, šef Terenskog ureda Tuzla Misije OSCE-a u BiH.

Što su obrazovaniji, Romima se time otvara veća šansa za zapošljavanje. Po riječima Mehmeda Mujića, savjetnika za romska pitanja u Vladi TK, Romi uglavnom rade u marketima ili komunalnim djelatnostima.

Posebno želim naglasiti da sam pokrenuo inicijativu da učenici Romi koji su završili srednje škole, danas sam dobio poziv iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, gdje ću insistirati da budu primljeni kadrovi koji završavaju srednje škole u policijske uprave u TK“- kazao je on.

Stambeno zbrinjavanje, socijalno osiguranje, prihvatanje u društvenu zajednicu i brojni drugi problemi i dalje su u fokusu ove populacije. No, očito je da napretka ima, a, kako je i danas rečeno, sve kreće od obrazovanja.

(Nataša Tadić)