• tik tok

Žene za tradiciju održavaju sjećanja na naše pretke i običaje

Jun 11, 2022

Sačuvati tradiciju i običaje je cilj sekcije „ Žene za tradiciju“ koja djeluje pri Kulturno umjetničkom društvu „ Modrački mornar“ u Živinicama. Članice udruženja učestvuju na brojnim događajima te predstavljaju ručne radove i bogatu trpezu koju čine stara bosanska jela.

 Sekciju je 2015. godine pokrenula Sanela Čičkušić, koja je, kako kaže, zaljubljena u tradiciju. Članice vezu, pletu, rade dekupaž, torbice, ponjave, zavjese, a sve u cilju da sačuvaju tradiciju. Prema Sanelinim riječima, sekcija je nastala iz želje da se žene okupljaju i tako izvuku iz pasivnosti.

„ Sretna sam i ponosna na svoj, i rad ovih žena. Svaka žena radi ono što voli, zna i za šta ima volju. Iz dana u dan ova sekcija je sve jača“ –  priča Sanela za Balans.

Mašina, konci, vez, tradicija. Stvari koje su odavno većina žena ispustile iz ruku. Ali ove nisu. Volja i ljubav za tradicijom se pokazala uspješnom.

„  Okupile smo dobar broj mladih djevojka, mlađih žena i rezultat se već pokazao na prvoj narodnoj nošnji koju smo vezle za naše KUD “Modrački mornari” Šerići. Interesovanje za naš rad se proširilo i naši ručni radovi sada putuju svijetom“-  dodaje naša sagovornica.

U sekciji se šiju i izrađuju sve vrste pletiva, heklanja, vezova na prirodnim materijalima. Od tradicionalnih vezova i nošnji do modernih odjevnih predmeta sa različitim motivima. Tu su i suveniri od drveta.

„  Otvorene smo za saradnju i sa drugim udruženjima, pravnim i fizičkim licima. U udruženju imamo registrovan i jedan obrt sto nam olakšava saradnju i za dio u kojem želimo poslovati i proširiti naše proizvode dalje“- poručuju iz ove sekcije.

No, ono na šta su posebno ponosne ove žene jesu tradicionalna bosanska jela koje nerijetko izlažu na različitim događajima.

„  Šerićke su izuzetno dobre kuharice pa se često odazivamo i na gastro festivale i izložbe. Nerijetko osvajamo i nagrade. Na jednom od festivala naša članica Esma Kamberović je osvojila prvo mjesto. Nagrađena je za ružicu koja se uvijek pojede u slast kada se nađe na našoj trpezi“- prepričava voditeljica sekcije.

Vrijedne žene iz Šerića 2017. godine promovisale su knjigu “Tradicionalna bosanska jela sa područja Živinica”, a u kojoj su objedinile sve recepte za slana i slatka jela koja pripremaju.

„ Ova publikacija, za koju su istraživanje proveli članovi Kulturno-umjetničkog društva “Modrački mornari“ iz Šerića, oslikava običaje u prehrani i kulinarske tradicije šireg područja Živinica, donoseći recepture koje su sa koljena na koljeno prenošene decenijama i stoljećima, dobijajući kroz vrijeme kvalitetnu, a vrlo često nužnu, transformaciju. Veoma smo ponosni sto smo uspjeli sačuvati i ukoričiti ono čemu su se generacije prije nas, a naravno i mi sami radovali, kad god je bio kakav sobet. To je naravno naša sofra. To su naša tradicionalna jela koja nam uvijek bude sjećanja na naše majke, nene, lijepe trenutke iz djetinjstva, toplu sobu i porodicu“- prisjeća se Sanela.

Tako domaćice u ovoj knjizi mogu pronaći recepte za zavijaču, sevdidžan, pršulju, razne vrste pita, pogače, filovane paprike, piletinu sa rižom i još mnoga slatka i slana jela.

( Balans)