• tik tok

Petak je od pamtivijeka pazarni dan u Tuzli

Jun 10, 2022

Petak je u Tuzli, decenijama pazarni dan. Od davnina su se petkom kupovale sedmične potrepštine za domaćinstvo. Dolaskom tržnih centara i modernijih prodavnica, pijaca je gubila mušterije. Mušterije jest, ali dušu nije.

Ovog petka smo posjetili tuzlansku pijacu. Iako kišan dan, kako se približavate prvim štandovima, graja prodavača se pojačava.

„Kreč, metle, pantalone samo 20 maraka, gaće, grudnjaci“ – prvo je što možete čuti.

Nakon ulaska u zelenu pijacu, koja je najposjećenija, vidite stotine mušterija, gužve na svakom od tridesetak štandova.

Cijene pristupačne za ovaj period godine. Paprika 3, paradajz od 2 do 3,5 KM, u zavisnosti od vrste, buranija 5, trešnje 4 KM,  po kilogramu. Prodavači došli iz cijelog kantona, ali i Semberije.  

„ Dobro je danas, ma odlično. Najbolje ide jagoda, paradajz, paprika, krastavac, mladi luk“ -priča nam Salko Bešić, dugogodišnji trgovac na pijaci. Dok mu supruga dobacuje, da on daje izjave, a ona radi.

 „Tako je najbolje“ -kaže supruga dok vaga paprike nestrpljivoj mušteriji.

Štand do Salkinog godinama vode supružnici Velagić iz Janje.

 „Ja radim od malih nogu poljoprivredu. Proizvodimo sve ovo što vidite na štandu. Posla ima, hvala Bogu. Malo su cijene skočile, valja nasuti gorivo, treba kupiti đubrivo, radna snaga. Imamo troškova dosta, ali imamo i zarade. A da vam kažem, ja bez pijace i rada ne mogu, ja bih dolazio ovdje i da nema neke zarade“- ispričao nam je Midhat Velagić.

„Jagode, trešnje, krompir marka i po“ odjekuje pijacom.

Enesa Mandžukić, godinama radi na zelenoj pijaci. Danas zadovoljnija nego inače.

„Danas ekstra pijaca, pazarni dan. Petak je poznat po tome da ima posla, da ima naroda. A bile su i penzije, pa i to doprinosi dobrom danu“- priča ona.

Na izlazu iz zelene pijace, štand sa suhovinom. Kilogram suhog mesa košta 20, sudžuka 7 KM. Gužva na štandu, kao da se dijeli džaba.

Desetak metara dalje prodaje se gardaroba, pust hodnik, samo trgovci. Mušterije možete nabrojati na prste jedne ruke. Pitam je li ima posla. Trgovkinja odgovara:„Slabo, nikako“.

Do nje komšinica kaže: „ Dobro je, svako ima svoju nafaku.“

I ima, pijaca je poznata po tome da se pazar mjeri nafakali danom. Do sljedećeg petka i neke nove nafake.