• tik tok

( VIDEO) Stiže film Kapa: Bajka za djecu i odrasle

Aug 12, 2022

Film za djecu “Kapa” režisera Slobodana Maksimovića, Sarajlije sa slovenačkom adresom, ovaj vikend će biti prikazan u okviru Dječijeg programa Sarajevo film festivala.

Riječ je o svojevrsnoj novogodišnjoj bajci za djecu i odrasle, koja govori o prijateljstvu i  požrtvovanosti.

“Film “Kapa” je divna i poučna priča o sticanju prijateljstva između dječaka koji nema ništa i djevojčice koja ima sve. Mogu ga gledati i odrasli, imat će šta vidjeti. Možemo slobodno reći da je “Kapa” najbolji slovenački novogodišnji film za djecu, baš zato što je jedini takav koji je ikada snimljen. Možda čak i u regionu”- kazao je režiser Slobodan Maksimović.

Ovo filmsko ostvarenje je nastalo u produkciji slovenskog Senca Studija, uz koproducente Studio dim i PomPom Film iz Hrvatske, Wady Films iz Luksemburga, te Objectifiz Slovačke.Kooproducentica filma, Sarajka Marina Andree Škop, ističe da ponosna što se film prikazuje u njenom rodnom gradu.

“Riječ je o filmu u kojeg je uloženo puno ljubavi i na kojem sam radila od njegovih samih početaka zajedno sa svojom prijateljicom iz Sarajeva, prerano preminulom producenticom Darijom Kulenović Gudan. Vjerujem da bi se projekciji “Kape” na Sarajevo film festivalu Darija iskreno jako radovala”- rekla je Andree Škop te dodala da je film, za publiku u regiji, sinhoriniziran na naš jezik, što je bio poseban doživlja za mlade glumce koji su posudili glasove. 

“Film je namijenjen djeci starijoj od šest godina, ali vjerujemo da će ga rado pogledati i ostali. Ključno je da se film prikazuje na maternjem jeziku publike, kako bi i najmlađi mogli pratiti ovu zanimljivu priču“- zaključuje ona.

U filmu igraju Frane Mašković , Zala Đurić, Ajda Smekar te glumci djeca Gaj Črnič, Kaja Podreberšek i Emil Kulović.  Ovaj film publika u Sarajevu ima priliku premijerno pogledati 14. avgusta u Cineplexu, a u novembru u kinima širom BiH.

( Balans)