• tik tok

(VIDEO) Otvorena džamija Arnaudija u Banja Luci

May 7, 2024

Foto: Printscreen BIR

U Banjaluci je danas svečano otvorena džamija Arnaudija, za čiju obnovu je izdvojeno oko šest miliona KM.

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović rekao je da je ovo danas veliki događaj i da je džamija utočište dobrih ljudi vijekovima.

–Ovo je naše zajedničko nasljeđe nad kojim nam valja bdjeti– istakao je Kavazović i izrazio nadu da će ova obnova osnažiti međuljudske odnose i osvijetliti put bolje budućnosti.

Ministar kulture i turizma Turske Mehmet Nuri Ersoj, koji je izaslanik turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, rekao je na svečanosti otvaranja džamije Arnaudije u Banjaluci da će Turska učiniti sve na jačanju veza sa BiH i da održi mir i stabilnost na Balkanu. Ersoj je izrazio zadovoljstvo zbog današnjeg otvaranja obnovljene džamije Arnaudije.

-Balkan i BiH imaju veliki značaj u istoriji i kulturi – istakao je Ersoj.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Sevlid Hurtić rekao je da je Arnaudija ponovo zablistala u autentičnom obliku i dodatno ukrasila prelijepi grad na Vrbasu.

–Otvaranjem ove džamije snažno njegujemo nasljeđe i duhovne vrijednosti – naglasio je Hurtić i zahvalio Vakufskoj direkciji Turske koja je najvećim dijelom finansirala obnovu ove džamije, kao i turskom predsjedniku Erdoganu.

Muftija banjalučki Ismail Smajlović rekao je da su ramazan, Vaskrs i Pesah bili prilika za posebno iskazivanje poštovanja prema drugima i drugačijima i naglasio da treba unapređivati dobročinstvo i bogobojažljivost.

(SRNA)