• tik tok

(VIDEO) Na svakom metru zmija: Opasno ostrvo zabranjeno za posjete

May 2, 2024

Foto: Printscreen

Ostrvo zmija lha de Queimada Grande udaljeno je oko 30 kilometara od obale brazilskog Sao Paula i poznato je kao veoma opasno mjesto zbog-zmija.

Iz vazduha ostrvo izgleda zapanjujuće lijepo – na njemu vlada obilje zelene vegetacije, ima uzbudljivu stjenovitu obalu, okupano suncem i okruženo je kristalno čistim morem.

Međutim, ostvo zmija je dom najsmrtonosnijim zmijama na svijetu, kojih je tamo ima na hiljade.

Na Zemlji ne postoji mjesto na kom je koncentracija zmija otrovnica veća, ističu naučnici. Budući da površina ostrva iznosi tek 0,45 kilometra kvadratnih, može se vidjeti jedna zmiju na svaki metar zemlje.

Zlatne zmije, vrsta ljutica, čiji otrov otapa meso, ostale su zarobljene na ostrvu kada se podigao nivo mora i odvojio ostrvo od kopna.

Prirodna selekcija u kontekstu evolucije omogućile su da se zmije prilagode svom novom domu, došlo je do porasta u populaciji jer nisu imale prirodnih neprijatelja, a s druge strane imale su pregršt hrane. Omiljene su im ptice.

Smrtonosna vrsta koja se lokalno naziva Ilha de Queimada Grande poprilično je nepoznata, a razlog leži u tome što joj je ovo ostrvo jedini dom. Zlatne je boje, a glava joj je u obliku koplja.

Ta je porodica zmija odgovorna za oko 90 svih smrtnih slučajeva ugriza u Brazilu. Posjete ostrvu nisu dozvoljene.

Kako izgleda ovo opasno ostrvo, pogledajte u narednom videu:

(Balans/Blink)