• tik tok

Prvomajski protest u Tuzli: Okupilo se tek dvadesetak bivših radnika

May 1, 2024

Foto: Balans

Dvadesetak bivših radnika propalih tuzlanskih firmi danas je ispred zapaljene zgrade Vlade TK održalo prvomajski protest. Organizator protesta je Sindikat Solidarsnosti iz Tuzle iz kojeg ističu da nije vrijeme za slavlje nego za proteste.

„Prvi maj je najveći radnički praznik, ali je postao praznik onih koji žive na narodnoj grbači. Decenijama sjede u parlamentima i ministarskim foteljama. Po odzivu građana bi se reklo da živimo u državi blagostanja. Sve nam je potaman, a ovdje je došla samo šačica nezadovoljnih bivših ili aktuelnih radnika”, kazao je predsjednik Sindikata solidarnosti TK Sakib Kopić.

Kopić podsjeća na proteste iz 2014. godine koji su završili neslavno i sa štetom na infrastrukturi, a bez bilo kakvog boljitka za građane.

„Mi smo 2014. godine stali. Od te godine narod je ubijen u pojam. Tada nismo ništa postigli jer smo bili razjedinjeni, svako je vukao na neku svoju stranu. Bilo je tu raznih pokreta, a i politika je ubacila svoje igrače. Odmah se vidjelo da su plenumi političko tijelo. Danas nema nigdje onih silnih profesora koji su se pojavili, a na kraju su završili uglavnom u politici”, naglasio je Kopić.

Na protestima u Tuzli danas i Naila Bijelić, bivša radnica Fortune iz Gračanice. Ističe da za nju Prvi maj predstavlja sjećanje na neka prošla vremena.

„Ovdje sam danas zbog borbe za radnike. Ta borba je izgubljena devedesetih godina. Do rata je 1. maj bio radnički praznik, danas nije. Danas je radnik rob, a praznik proslavljaju samo oni koji imaju pare i mogu sebi priuštiti i da odu negdje, da otputuju“, kaže Naila.

Nakon protesta, učesnicima je podijeljen simboličan prvomajski ručak.

(Balans)