• tik tok

Uticaj kafe na zdravlje: Kafa s mlijekom štetnija od crne

Apr 23, 2024

Foto: Balans

Oni koji dan ne mogu započeti bez kafe trebali bi tačno znati kako omiljeni napitak za razbuđivanje utiče na naš organizam, pogotovo ako se pije s mlijekom.

Dok se ovaj napitak pije na sve moguće načine, od gorke, preko filter kafe, do slatke i sa mlijekom, ipak, nekad bi trebalo da se zapitamo šta je pravi i najzdraviji izbor.

Stručnjaci tvrde da je gorka kafa najbolji izbor, naime, sudeći prema istraživanjima – ne bi trebalo da se stavlja ni mlijeko, jer kada se pomiješa s velikim količinama kofeina, izlučivanje kalcijuma u urinu se povećava, a velika količina se taloži u crijevima.

Kazein, koji se nalazi u mlijeku kada dođe u dodir sa kofeinom koagulira i stvara gas koji izaziva bolove u stomaku. Uz to, nutricionisti kažu da mlijeko u kafi blokira metabolizam i glavni je razlog kada neko ne može da smrša.

Isto važi i za kafe bogate slojevima šlaga i sirupa, one sadrže astronomske količine kalorija. Na primjer, takva kafa u maloj šolji može da sadrži 300 kalorija, odnosno praznih kalorija koje nemaju hranjivu vrijednost, pa tako čine više štete nego koristi, navodi net.hr.

Čak i ako izbjegavate ovu vrstu kafe veća je vjerovatnoća da ćete da sipate jednu do dvije kašičice šećera, a to ne samo da stvara niz zdravstvenih problema, poput dijabetesa, već i menja originalni ukus kafe.

A ako ne volite da pijete gorku kafu, onda alternativu pronađite u prirodnim zaslađivačima.

(Balans)