• tik tok

U subotu u Živinicama međunarodno takmičenje u penjaju na umjetne stijene

Oct 13, 2022

Penjački klub ‘’UP’’ kojeg vode vrhunski bh. alpinisti u subotu, 15. oktobra u BKC-u u Živinicama organizira međunarodno takmičenje u sportskom penjanju na umjetne stijene.

Nakon što je prošle godine ovo takmičenje organizirano prvi put i izazvalo veliko interesovanje zaljubljenika u ovu vrstu sporta iz regiona, kod organizatora se probudila želja da ove godine takmičenje podigne na viši nivo. ‘’Ove godine imamo još jednu stijenu i još više takmičarskih disciplina i poseban memorijal posvećen Radetu Šimiću. Finale ide prvo u disciplini boulder (2 boulder), nakon toga slijedi jedan težinski smjer’’- kaže za Balans Admir Andelić, instruktor alpinizma.

Za najbolje na najvećem takmičenju u Bosni i Hercegovini ovakve vrste obezbijeđene su i nagrade. ‘’Bodovat će se dvije discipline te proglasiti pobjednik. Obezbijedili smo novčane i nagrade sponzora’’- pojašnjava Andelić.

U Penjačkom klubu “UP” je i škola penjanja za djecu te će se i oni okušati u subotu u takmičarskom dijelu koji je namijenjen za najmlađe, a i gosti se također mogu okušati u nekim od disciplina. ”Pored dobrog provoda cilj nam je i da ovaj sport prikažemo javnosti te da pokušamo raditi na promociji i poboljšanju uslova za sportsko penjanje’’- zaključuje Andelić, dugogodišnji zaljubljenik u alpinizam i poziva sve zainteresirane na ovu zanimljivu manifestaciju.

(Balans)