• tik tok

Tuzlanski kanton sije više ove jeseni

Oct 11, 2022

Po Planu jesenje sjetve za 2022.godinu na području Tuzlanskog kantona predviđeno je da se zasije 7.317 ha poljoprivrednog zemljišta i to žitaricama, povrtnim, industrijskim i krmnim biljem.  

Površina, na kojoj će se zasijati ozime kulture, je za 1.517 ha veća u odnosu na realizovanu sjetvu prošle jeseni. Sjetva povrća je planirana na površini od 538 ha, što je za 68,7 ha više u odnosu na sjetvu prošle godine, a krmnim biljem planirano je zasijati 1.482 ha  ili za 189 ha odnosno 14,62%, više u odnosu na prošlogodišnju sjetvu

Na površini od 5.282 ha ili 72,19% ukupnog plana sjetve planirana je jesenja sjetva žitaricama.

“Najznačajnija kultura koja se sije je pšenica i sjetvene površine su veće za nekih 940 ha. Imamo povećanje sjetvenih površina u nekim općinama, a u nekim manje kao što je Kladanj gdje su sjetvene površine manje za 3,3 %”- pojasnio je Samid Šarac, pomoćnik ministra za poljoprivredu TK. Povećanje sjetvenih površina se kreće od 175,86% na području Sapne do 1,01% na području općine Doboj Istok. Kao i prethodne godine, u ovoj sjetvenoj sezoni najveće površine poljoprivrednog zemljišta za sjetvu su planirane u Lukavcu, Gradačcu, Kalesiji, Gračanici, Čeliću, Tuzli i Živinicama.

Šarac ističe da postoje otežavajuće okolnosti za realiziaciju i proljetne i jesenje sjetve i ove godine zbog poskupljenja repromaterijala, mineralnih đubriva, goriva, itd. Stoga, za realizaciju Plana jesenje sjetve u ovom kantonu će biti potrebno obezbijediti 11,7 miliona KM.

“Ono što je pozitvno u svemu ovome su vremenske prilike koje omogućavaju da se sjetvene površine zasiju u što većem obimu. Nadamo se da će Plan biti realiziran”- ističe Šarac i naglašava da je resorno ministarstvo nastojalo obezbjediti novčana sredstva i što prije ih isplatiti poljoprivrednicima. Ministartsvo je u završnoj fazi isplate sredstava kada je u pitanju federalni nivo podrške i to mora biti gotovo do 20.oktobra.

Vlada je dopunila Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2022. godini. Dopunom Programa je omogućeno pravnim licima i obrtima koji ispunjavaju propisane uvjete, a koji nisu ostvarili pravo na novčanu podršku sa Federalnog nivoa, da mogu ostvariti pravo na novčanu podršku za proizvodnju voća na kantonalnom nivou.

 “Cijeneći stanje u voćarstvu, cijeneći da je ovo kanton koji ima brend proizvodnje šljive, da imamo veliku proizvodnju jabuke i kruške, ocijenili smo da bi bilo teško da naši proizvođači ostanu bez podrške sa federalnog nivoa, ali i iz kantona. Mi smo se opredjelili da predložimo Vladi dopunu i da se omogući i pravnim licima i obrtima da ostvare novčanu podršku”- obrazložio je Šarac.

Na današnjoj sjednici Vlada TK je odobrila 50.000 KM Javnoj ustanovi „Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona“ Tuzla za sufinansiranje nabavke laboratorijske opreme. Radi se o nabavci mikrobiološke sigurnosne laminarne komore sa odgovarajućim nivoom sigurnosti kako bi osoblje bilo adekvatno zdravstveno zaštićeno prilikom rada i ne bi bilo izloženo riziku od zaraze, kao i nabavci softvera i pratećih licenci.

(Nataša Tadić)