• tik tok

Žene Srebrenice: Molimo institucije da ubrzaju svoje procese

Oct 11, 2022

Nećemo odustati dok ne pronađe i ukopa posljednja kost nestalih, poručile su danas iz Tuzle članice Udruženja “Žene Srebnice” koje su, kao i svakog 11. u mjesecu, imale miran protest. Ovaj put su ih u tome podržale i članice Udruženja “Žene u crnom” iz Beograda.

Kako su žene kazale, ne mijenjaju svoj cilj, a to je da nađu svoje najmilije do posljednje kosti, a od nadležnih insitucija traže da se otvore masovne grobnice, da se ekshumiraju i identifikuju posmrtni ostaci.

“Tražimo istinu i pravdu. Molimo institucije da ubrzaju svoje procese. Mi nećemo prestati izlaziti na mirne proteste sve dok ne pronađemo i posljednju koščicu naših žrtava. Hoćemo njihov identitet, hoćemo imena i prezimena i da pronađu vječni smiraj. Pronaći ćemo ih”- kazala je kaže Nura Begović, članica Udruženja “Žene Srebrenice“.

Minimiziranje stradanja Bošnjaka u Podrinju ove žene kažu da doživljavaju kao svakodnevnu provokaciju pa to očekuju i od novosnimljenog filma “Republika Srpska: Borba za slobodu”

“Ja bih to osudila.To treba ispitati, pa podnijeti i tužbu. Nas boli duša zbog takvih stvari, a znamo šta smo preživjele u Potočarima, znamo kakve su muke bile, znamo da su djecu odvajala od majki”- rekla je Begović. S njom se i slaže Naza Hasanović iz Bratunca koja ističe da je na neki način oguglala na sva negiranja zločina.

“Iskreno, mi ništa bolje se i ne nadamo. Početak i kraj, sve je isto. Ništa se ne mijenja, a mi bismo voljele da se nešto promijeni i zbog omladine i djece. Mi ne možemo živjeti u jednom krugu”- priča Naza.

Ovaj put su podršku dale i članice Udruženja “Žene u crnom” iz Beograda koje su kazale da se puno mora raditi na tome da se prestanu negirati zločini i veličati ratni zločinci.

 “Nepohodno je da se radi na mnoštvu niova. Na nivou države, društva, obrazovnog sistema, umjetnosti, itd. Mislim da je politika negiranja jako, jako opasna. Ne samo za žrtve, već je opasna i ponižavajuća i za one same koji to čine”- poručila je Staša Zajović iz pomenutog udruženja.

Ramiz Berbić, mirovni aktivista iz Tuzle, također, bio je danas na Trgu slobode.

“Okupili smo se ovdje da izrazimo solidarnost sa žrtvama i mrtvima i živim. Ukazujemo na jednu civilizacijsku sramotu.Za jednu civilizaciju i kulturu je to nedopustivo. Još gore je što se taj zločin slavi i veliča. Moramo znati da smo mi sa nacionalnim ustavom i nacionalnim ustavom, odgojili nacionalne ubice. Djeca su rođena, odrasla i napitana mržnjom i sada proizvode mržnju i nasilje.”- rekao je Berbić.

(Nataša Tadić)