• tik tok

Tuzlaci među najboljim robotičarima svijeta

Nov 21, 2022

Adi Bojić i Ismar Aljukić iz Tuzle su osvojili osmo mjesto na finalno takmičenje na World Robot Olympiad – WRO International Final 2022 u Dortmundu. Na ovom takmičenju prvi put je uživo učestvovala i Bosna i Hercegovina, sa tri tima u RoboMission programu, u kategorijama Elementary, Junior i Senior.

Takmičenje se održavalo od 16. do 19. novembra, a na njemu su učestvovali najbolji timovi sa prethodno održanih nacionalnih takmičenja, odnosno, njih 365 iz 73 zemlje.

Tim STEM J2, STEM akademije iz Tuzle – Adi Bojić i Ismar Aljukić, pripremani od strane STEM trenera Dejana Bojića, osvojio je visoko 8. mjesto u kategoriji Junior (11-15 godina) u konkurenciji od 78 timova iz cijelog svijeta, ostavljajući iza sebe ekipe iz USA, Kanade, Japana, Njemačke i drugih industrijski i tehnološki vodećih zemalja.

“Takmičenja je organizovano kroz tri dana, prvi dan je dan treninga, u kom se timovi pripremaju na rješavanje unaprijed dobijenog zadatka. Drugi i treći dan su takmičarski. Drugog dana se dobija dodatni zadatak izazova, te timovi samostalno, beztrenera, rade na rješavanju osnovnog i zadatka izazova, koji se boduju kroz 2 vožnje. Treći dan je onaj tokom kojeg se prepoznaju istinski robotički i programerski talenti, jer takmičari dobijaju potpuno novi zadatak, koji od početka moraju samostalno da riješe. U kategoriji Junior, samo je šest timova u potpunosti riješilo ovaj zadatak izazova, a među njima i naši STEM J2 dječaci”- saopšteno je iz STEM aakademije.

Kao 8. tim u svijetu, Adi i Ismar su se ujedno plasirali i kao 3. tim u Evropi, te kao 1. tim na Balkanu, a ovo im je bilo tek prvo učešće na svjetskim takmičenjima.

U kategorijama Elementary i Senior su učestvovale ekipe STEM akademije Zenica i KŠC Zenica, koje su osvojile 41., odnosno 53. mjesto.

Na Olimpijadu su timovi otputovali uz podršku lokalnih sponzora, te uz finansijsku podršku STEM akademije iz Tuzle i roditelja.

“Podrška sa nivoa države je i ovaj puta izostala, te se nadamo da će u narednim godinama, a već iduće godine nas očekuje Svjetska olimpijada u Panami, državne institucije prepoznati vrijednost i značaj naših mladih talenata, koji znanjem i srcem ostavljaju iza sebe tehnološki mnogo opremljenije i odlično logistički i finansijski podržane timove iz drugih zemalja”- poručili su iz STEM akademije.

(Balans)