• tik tok

Tri nelogičnosti slučaja nestale djevojčice Danke Ilić

Mar 31, 2024

Foto: Kurir

Potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić iz Bora ušla je u šesti dan, a od nestale djevojčice i dalje ni traga ni glasa!

Policija i spasilačke ekipe pretražuju svaki pedalj terena u krugu od 10 kvadratnih kilometara oko mjesta gde Dankina majka, Ivana Ilić, tvrdi da je dijete nestalo, a prema riječima stručnjaka, sljedeći korak istražnih organa trebalo bi da bude provjera svih graničnih prelaza!

Marko Nicović, bivši načelnik beogradske policije i član borda direktora međunarodne policije za borbu protiv narkomanije, kaže da je prošlo već mnogo vremena otkad je dvogodišnja Danka Ilić nestala.

“Ona nije mogla sama da ode, to je činjenica. Najbliži granični prelaz je na samo 30 minuta od Banjskog polja i zato bi trebalo detaljno provjeriti svakoga ko je prešao granicu od trenutka djetetovog nestanka pa nadalje, i to u oba smjera.”

Nicović objašnjava da je trgovina djecom Dankinih godina u velikoj ekspanziji u svijetu. “Zbog svega toga bi naredni korak istražnih organa morao da bude provjera graničnih prelaza. Ako je dijete, kako se pretpostavlja, nestalo u tišini, to bi značilo samo ili da je oteto na profesionalan način ili da svedoci samog nestanka imaju neka saznanja”, kaže Nicović.

Prema njegovim rečima, osim provjere graničnih prelaza, trebalo bi nastaviti sa ispitivanjem članova porodice i na taj način pokušati da se dođe do prave istine. “Pretraga terena oko mjesta nestanka sada je, nažalost, gubljenje vremena i resursa. Posle ovoliko vremena šanse su gotovo nikakve da se dijete nalazi na tom području. Pregledan je svaki pedalj i rezultata nema, zato treba menjati smijer istrage”, kaže on.

Dejan Radenković, kriminolog i bivši pomoćnik načelnika Uprave kriminalističke policije, kaže da su, nažalost, za dalju istragu ključne stvari koje su zasad nejasne. “Policija je odmah po nestanku djevojčice preduzela sve radnje, brzo i efikasno pretražujući teren i ispitujući sve osobe koje bi mogle da pomognu da se do istine dođe. Teren je pretražen detaljno i sada se intenzivnije prelazi na drugi pravac istrage, a to je ispitivanje svih iz Dankine porodice, prvenstveno majke, koja je jedini svedok i koja je prijavila nestanak”, kaže Radenković.

On objašnjava da je potrebno ispitati sve okolnosti u vezi s porodicom devojčice. “Vrlo je važno da se utvrde odnosi unutar zajednice, odnosi van nje i sve što bi moglo da bude od pomoći u istrazi. Detaljna provjera izjava majke je veoma važna jer samo ona može da da neke odgovore.”

Prema njegovim rečima, u izjavama Ivane Ilić ipak postoje neslaganja, koja bi trebalo da se provjere. “Iz tog razloga, zbog tih neslaganja, majka je više puta davala izjavu u policiji. Ipak, ostalo je nekih nejasnoća. Prvo, zašto je majka došla prošlog utorka da obiđe imanje i vidi da li je podobno za život njenih svekra i svekrve ako je znala da njena porodica ne odobrava to da se Ilići tu dosele. Drugo, da li je fotografija male Danke nastala baš tog dana i zbog čega je devojčica tako slikana u garderobi u kojoj je nestala. Treće, bitno je da se utvrdi i da li su poruke i pozivi iz telefona majke, kojima će se svakako ući u trag, brisani s namjerom baš zbog toga što su povezani sa slučajem ili je ona to radila i ranije, rutinski, zaključuje Radenković.

(Balans)