• tik tok

Službenici UIO zaplijenili kolagen, cigarete, konzole za igrice…

Mar 1, 2024

Foto: UIO

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje su na dvije lokacije koje pokriva regionalni centar Tuzla, oduzeli veću količinu cigareta i duhana koji nisu bili obilježeni na zakonski propisan način.

Akciznom markicom Kosova bilo je obilježeno ukupno 4.093 paklice cigareta, a radi se o krijumčarenoj akciznoj robi, saopštila je Uprava za indirektno oporezivanje.

Službenici su oduzeli i 97,5 kg sitno rezanog duhana i 358 paklica ručno motanih cigareta i to od šest osoba.

Osim toga, u carinskoj ispostavi Tuzla bila je prijavljena za uvozno carinjenje pošiljka u kojoj su se nalazili elektronski uređaji. Nakon što su službenici UIO izvršili detaljan pregled teretnog motornog vozila, pronađena je i privremeno oduzeta skrivena i krijumčarena roba. Radilo se o 384 kutije dodatka za prehranu „kolagen Crux“.

Prilikom detaljnog pregleda jednog autobusa koji je ulazio u Bosnu i Hercegovinu ovlašteni službenici UIO su  pronašli i privremeno oduzeli skrivenu i neprijavljenu robu. Riječ je o konzolama za igrice i čipovima. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe procijenjena je na iznos od 115.200 KM.

Protiv učinilaca opisanih nezakonitosti će biti preduzete zakonom propisane mjere i radnje. 

U toku poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalizirana oprema, kao i vozila donirana Upravi od strane Američke ambasade u BiH putem programa EXBS.

(Balans/UIO)