• tik tok

Počinje rekonstrukcija mosta Zelenika na Zlači: Most bitan za turizam i povezanost

Apr 30, 2024

Foto: Printscreen

Uvođenjem izvođača u radove, danas je započela rekonstrukcija mosta Zelenika na Zlači u Banovićima. Ovaj infrastrukturni projekat bi trebao imato dugoročne pozitivne efekte na razvoj turizma, ali i cjelokupnog Zaštićenog pejzaža „Konjuh“.

“To je bilo naše obećanje koje smo dali i građanima i načelniku Gutiću i drago mi je da smo nakon pripremnih aktivnosti danas u prilici ovdje početi i konkretne radove. Danas započinjemo prvu fazu rekonstrukcije, za koju smo izdvojili 450.000 KM, a već smo obezbijedili i preostala neophodna sredstva za izvođenje II faze, tako da smo ispunili sve preduslove da se most izgradi u najkraćem mogućem roku“, kazao je Irfan halilagić, premijer TK prilikom obilaska mosta.

Most Zelenika prelazi rijeku Oskovu sa dva raspona dužine po 15m, ukupno 30 metara. Ukupna širina će biti 12 m, a sastoji se od dvije saobraćajne trake po 3 m, dva trotoara po 1,5m i biciklističke staze širine 2,5m.

Vlada Tuzlanskog kantona je osigurala sredstva, Opština Banovići svu potrebnu dokumentaciju i dozvole za realizaciju ovog projekta.

„Ukoliko želimo da razvijamo turizam moramo prvo unaprijediti infrastrukturu, prije svega saobraćajnice i mostove. Neprohodnost ovog mosta je dugogodišnji problem na kojem smo intenzivno radili i sada je, na radost svih posjetilaca Zlače, njegova rekonstrukcija samo stvar realizacije. Uz osnovne elemente most će imati i biciklističku stazu tako da će dugoročno ispunjavati sve potrebe uslove, ali i biti poticaj da na cijelom lokalitetu Zlače i Zaštićenog pejzaža razmišljamo o stvaranju uslova za brdsko planinski biciklizam kao oblik rekreacije i turizma“, kazao je Bego Gutić načelnik Banovića.

Predviđeno je da radovi u okviru prve faze rekonstrukcije traju 90 dana, a imajući u vidu da su sredstva za II fazu već osigurana, Direkcija regionalnih cesta TK će do tada provesti sve potrebne procedure kako bi se po završetku prve nastavilo i sa radovima u okviru druge faze. U konačnici to znači da bi bilo realno za očekivati da prva vozila novoizgrađenim mostom prođu krajem nadolazećeg ljeta.

(Balans/Vlada TK)