• tik tok

Najbolji srednjoškolci u TK dobili stipendije

Oct 14, 2022

U Tuzli je danas 115 nadarenih srednjoškolaca sa područja Tuzlanskog kantona potpisalo ugovor za dodjelu stipendija sa Ministarstvom obrazovanja i nauke TK.

Učenici koji su psotigli izvanredne rezultate su nagrađeni stipendijama u iznosu od 1.350 KM, a među njima i Bakir Selimović, učenik Gimnazije u Živinicama koji je za jednu godinu završio dva razreda.

“Prošle godine sam procesom ubrzanog školovanja zavšrio dva razreda za jednu godinu i tako sam iz prvo razreda prešao u treći. Veliko mi je zadovoljstvo što sam ovdje jer vidim da se u našoj državi konačno prepoznao potencijal u mladim ljudima i što konačno naša država obraća pažnju na to da finasira mlade ljude”- kazao je ovaj nadareni učenik. Stipendiju će dobiti i Melina Ibrahimović, učenica trećeg razreda Srednje medicinske škole u Tuzli sa prosjekom ocjena 5.0.

“Zahvaljujem se ministarstvu i Vladi TK na prepoznatim rezultatima. Naravno, kao i sve ostale, ova stipendija je za mene izuzetno značajna i jedan je veliki podsticaj da nastavim praviti još bolje rezultate i nadam se još uspješnijem ostvarenju mojih ciljeva”- kazala je ova učenica.

Nakon stipendija za učenike osnovnih škola i studente, odnosno,njih 168 stipendije su dobili i učenici srednji škola, a za te namjene je izdvojeno 500.000 KM iz kantonalnog budžeta.

” Naš cilj je da kao Vlada podržimo nadarene učenike i da shodno tome, oni doprinesu razvoju BiH kao jednu vrstu zahvalanosti što ih njihova država podržala u obrazovanju”- izjavio je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK. Omerović naglašava da su kriterije za dodjelu stipendija bili uspjeh i postignuti rezultati u raznim aktivnostima, dok socijalni status nije  bio bitan faktor za odlučivanje koji učenici će dobiti stipendije.

(Nataša Tadić)