• tik tok

(FOTO) Žene Tuzle digle glas: Skloni mi se s puta

Oct 14, 2022

U 13 gradova u Bosni i Hercegovini su danas održani protesti pod nazivom “Nisi sama i nisi kriva”, a kojima se iskazuje nezadovoljstvo sve češćim nasiljem nad ženama. Miran protest je održan i u Tuzli odakle su žene poslale brojne poruke.

Nepoštivanje ženskih ljudskih prava je često i žene iz Tuzle traže da se u krivični zakon posebno svrsta femicid, što znači da je žena ubijena jer bila žrtva nasilja i zato što je žena.

“Ovaj problem je zakonski regulisan, ali ga svi neozbiljni prihvataju. Žene se često vraćaju u nasilno okruženje i na njih se svaljuje krivica jer promijene odluku, jer nisu ekonsmki sposobne. Vraćaju se jer sistem ne odgovori onako kako je zakonom propisano”- rekla je Jasna Zečević, iz Udruženja “Vive žene” Tuzla. Ona naglašava da procjena rizika nije obaveza samo nevladinih organizacija koje procijene rizik, traže podršku ali se to ne ostvari.

“Zato imamo ove slučajeve. Ovo nije prvi put. Osobe koje su pod nadzorom i uvjetnim kaznama, dođu u stan i ubiju ženu”- podsjeća Zečević.

Rusejla Halilović, članica Komisije za ravnopravnost spolova Grada Tuzle kaže da protest žena šalje poruku da je vrijeme da prestane nasilje nad njima i da se nasilnicima kaže da je dosta.

” Mi sarađujemo sa relevantnim institucijama i samo kroz njih, ovo pitanje se može riješiti. Sarađujemo sa nevladinim sektorom, idemo na seminare, konferencije. Onoliko koliko je u našoj moći. Svako ubistvo i svako vrijeđanje žene, pa i u politici, tiho prolazi u ovom društvu. Zato je vrijeme da se konačno kaže da je dosta. Čemu vakat, tome vrijeme”- poručuje Halilović.

(Balans)