• tik tok

Na daskama tuzlanskog pozorišta: Perzeide, Škrtac i Budala na večeri

Feb 27, 2024

Foto: Narodno pozorište Tuzla

Na repertoaru Narodnog pozorišta Tuzla ove sedmice publika će moći pogledati nekoliko kvalitetnih predstava, kako domaće tako i gostujućih produkcija.

Prva predstava na repertoaru ove sedmice je predstava “Budala na večeri”, autora Frencisa Vebera i u režiji Midhata Kušljugića, koja će se odigrati u srijedu, 28.02. od 19,30 sati. Ovaj već klasik na sceni Narodnog pozorišta Tuzla do sada se odigrao više od pedeset puta, a publika mu se uvijek rado vraća.

Svake srijede bogati izdavač knjiga Pijer Brošan (Milenko Iliktarević) i njegovi prijatelji sastaju se na večeri i takmiče se koji će od njih na taj sastanak pozvati veću budalu, odnosno osobu s neobičnim idejama i strastima kojoj će se svi moći smijati. Kad Pijer upozna neobičnog čovjeka po imenu Pinjon (Edis Žilić), koji može satima pričati o svojoj zbirci skulptura od šibica, učini mu se da mu pobjeda u toj gruboj igri ne može izmaknuti. No, Pijeru se ukoče leđa, te on i njegov novi prijatelj ne stižu na večeru. U potpunom urnebesu nesuđena žrtva i njezin tlačitelj zamjenjuju uloge. U predstavi igraju Milenko Iliktarević, Edis Žilić, Elvis Jahić, Remira Osmanović, Irma Zukić, Siniša Udovičić i Midhat Kušljugić.

Dan poslije, u četvrtak, 29.02. u 19,30 sati, na repertoaru je predstava “Škrtac”, autora J.P. Molierea i u režiji Tamare Damjanović. Ovo je komedija koja je u kratkom roku od svoje premijere u oktobru prošle godine, stekla veliku popularnost, a na svakom njenom izvođenju sala je popunjena do posljednjeg mjesta. Radnja predstave se odvija oko glavnog lika Harpagona, te njegove opsjednutosti novcem. Radnja se postupno razvija od prvog do petog čina u kojem se raspletom zaokružuju glavna tema i motivi – opsesivno zgrtanje novca kojim se zanemaruju lični i tuđi osjećaji. Patološka škrtost Harpagona predstavlja oličenje pohlepe  i sebičnosti. “Škrtac” je svevremenska priča jer se svako društvo, ali i pojedinac prepoznavaju u vječnom pitanju odnosa prema novcu. U predstavi igraju: Elvis Jahić, Adnan Omerović, Belma Lizde Kurt, Edis Žilić, Nedim Malkočević, Samina Mujkanović, Siniša Udovičić i Irma Zukić.

Na kraju sedmice, u subotu 02.03. u 19,30 sati,  tuzlanska publika će moći pogledati gostujuću predstavu „Perzeide“, u produkciji Narodnog pozorišta Mostar i u režiji mlade redateljke Karmen Obrdalj. Ovo je drama za sve žene koje gledaju u crno nebo, čekajući zvijezdu padalicu da im ostvari želju i pruži spas, onda kada se čini da svemir šuti. Prema riječima rediteljice, predstava i tekst „Perzeide“ adresiraju nasilje nad ženama i patrijarhat u kojem savremena žena i dalje živi. Daje glas žrtvama koje ga do sada nisu imale dok priča nježnu priču o snažnom ženskom prijateljstvu. Dvije prijateljice Selma i Lucija utjelovljuju hercegovačku verziju kultnih heroinaThelme i Louise.U Predstavi igraju Gordana Boban/ AmelaKreso, Fatima Kazazić Obad i Saša Oručević. Ulaz “Perzeide” je besplatan. Izvedba predstave “Perzeide” odvija se u sklopu saradnje sa UN Women u Bosni i Hercegovini, a uz podršku Švedske.

Rezervacija ulaznica može se izvršiti na brojeve telefona 035 251 645 i viber 064 43 55 704 ili na email rezervacije@nptz.ba

(Balans)