• tik tok

Lumiwings obustavlja sve letove sa tuzlanskog aerodroma?

Feb 26, 2024

Foto: Balans

Na svojoj Facebook stranici, aerodrom u Haldstatu u Švedskoj, večeras je objavio informaciju da će grčka kompanija Lumiwings ukinuti sve letove prema ovom gradu sa Međunarodnog aerodroma Tuzla.

“Večeras smo dobili loše vijesti da će avio-kompanija Lumiwings zatvoriti sve linije sa aerodroma Tuzla, Bosna i Hercegovina, a koje je uspostavila u decembru 2023. godine i to odmah stupa na snagu”-saopšteno je.

Kako tvrde, odluka ove aviokompanije ne tiče se samo Halmstadta već i Nyköpinga (Aerodrom Skavsta), Esbjerga u Danskoj, Saarbruckena u Njemačkoj i Maastrichta u Holandiji.

Proteklih dana mediji su pisali o tome da je, zbog loše prodaje karata, izvijesno da će aviokompanija Lumiwings suspendirati svoje letove za Istanbul, koji su trebali startati 5. marta. Izvijesno je da će linije iz Tuzle za pet evropskih destinacija biti reducirane sa dva na jednan let sedmično.

“Činjenica je da popunjenost na pet uspostavljenih linija Lumiwingsa nije na očekivanom nivou. Mnogi su govorili da je loš potez što nismo zadržali linije koje smo imali ranije, ali jedina linija koju smo imali i prije je Stockholm, a ona ima najslabiju popunjenost. Enigma nam je i Istanbul za koji zahtjeve putnika imamo godinama, a tokom 20-ak dana za 15 letova prodato je nešto više od 120 karata. Linije nisu svrha same sebi i bez odziva putnika one ne mogu dugoročno opstati”- rekao je Dževad Halilčević, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Podsjećamo, grčka aviokompanija Lumiwings od 18. decembra prošle godine, dva puta sedmično leti iz Tuzle leti za švedske gradove Stockholm i Halmstad, nizozemski Maastricht, njemački Saarbrucken i danski Esbjerg. Također, WizzAir iz Tuzle još uvijek leti za Dortmund i Memmingen u Njemačkoj i Basel u Švicarskoj.

(Balans)