• tik tok

Kontrole u Porezne uprave u TK: Inspektori zapečatili tri objekta i izdali 28 prekršajnih naloga sa kaznom većom od 100.000 KM

May 16, 2024

Foto: Porezna

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH – Kantonalnog poreznog ureda Tuzla izvršili su u utorak 36 inspekcijskih nadzora te zapečatili tri objekata i  izdali 28 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 107.600 KM.

Kontrolom su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva, trgovine, proizvodnje i prodaje pekarskih proizvoda i ostale uslužne djelatnosti.  

Kontrole su izvršene na području Čelića, Gračanice, Gradačca, Kladnja, Lukavca, Sapne, Srebrenika, Tuzle i Živinica, s ciljem provjere poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima, zapošljavanja radnika na crno, provjere predaje finansijskih izvještaja i plaćanja doprinosa.

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su jednog obveznika koji je obavljao djelatnost bez odobrenja nadležnog organa, četiri neprijavljena radnika, deset obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja i šest obveznika koji nisu predali finansijske izvještaje za 2023. godinu Finansijsko-informatičkoj agenciji.

“Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanja neprijavljenih radnika, neevidentiranja prometa putem fiskalnog uređaja, nepoštivanja Zakona o računovodstvu i reviziji u Federaciji Bosne i Hercegovine i neplaćanja doprinosa zapečaćena su tri objekata i  izdato je 28 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 107.600,00 KM. Aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije će se nastaviti i u narednom periodu, stoga se pozivaju porezni obveznici kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima”- saopšteno je iz Porezne.

(Balans/Porezna uprava)