• tik tok

Internet i osobe sa invaliditetom: Pomoću aplikacija, slijepe osobe izbroje novac, pročitaju knjigu, napišu pjesmu…

May 16, 2024

Foto: Balans

Internet društvo u Bosni i Hercegovini u partnerstvu sa Udruženjem građana oštećenog vida Tuzla, organiziralo je danas u Tuzli panel diskusiju u okviru projekta  „Internet kao alat za osnaživanje glasova osoba sa invaliditetom“, a povodom Dana svjesnosti o pristupačnosti.

Tokom projekta, deset slijepih osoba je prošlo obuku o tome kako kreirati i postaviti video ili podcast na Internet.

“Drago mi je da sam to prošla. Danas svi volimo internet, muziku, Youtube. Prvenstveno, knjige volimo. Knjiga je prozor u svijet za nas slijepe osobe. Imala sam prepreke, nisam mogla. Ljepše je kada mogu pristupiti internetu. Meni je asistent Lana, govorni program. Ona meni sve čita i prikazuje”- rekla je 41-godišnja Adrijana Salkanović iz Orašja koja se bavi i posanjem poezije što je, kako kaže, opušta. Ponekada svoje radove recitira na nekim događajima.

Tarik Hadžirović ima 16 godina i ide u Centar za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu iz Sarajeva, smjer fizioterapeutski tehničar.

“Kako mi pričaju, prije je to bilo dosta drugačije i manje pristupačno. Danas imamo alate, usluge, aplikacije koje moramo koristiti i koje koristim. Postoji jedna aplikacija Cash Reader, čitatč gotovine. Pomaže nam da prepoznamo novčanice. Uz pomoć kamere našeg uređaja koju usmjerimo prema novčanici i onda naš čitač prepozna. Meni je to puno puta pomoglo kada trebam platiti taksi ili kada sam u trgovini”- ispričao je ovaj mladić.

Slijepe osobe nemaju jednak pristup informacijama i komunikacijama, a asistivna tehnologija pruža veći nivo samostalnosti i put je ka inkluzivnom društvu, rečeno je na panelu.  

“Asistivna tehnologija može omogućiti pristupačnost osobama sa invaliditetom, a može je i ograničiti što ovisi koliko su proizvode i usluge pristupačne. Danas je fokus na digitalnoj pristupačnosti. S time se baš ne možemo pohvaliti kada su u pitanju slijepe osobe. Na primjer, ne možemo korititi bankomate koji su pristupačni drugim osobama. Ne možemo koristiti usluge u javnim ustanovama koje se odnose na postavljanje brojeva koje osobe oštećenog vida ne mogu vidjeti na ekranu. Digitalizacija ograničava i pristup kućanskim proizvodima”- objasnila je Tifa Tučić, izvršna direktorica Udruženja građana oštećenog vida Tuzla. On je podsjetila da je u zemljama Evropske unije drugačije. Primjera radi, u u autobusima se najavljuju stanice koje dolaze.

“Mi u Tuzli nemamo ni kontinuirani gradski prevoz za druge građane, a tek za osobe koje su slijepe. Po meni, privatne i državne komapnije ne bi trebale biti ograničene u smislu ako su privatne da nemaju obavezu svoje usluge učine pristupačnim svim građanima. Autobus jednako treba biti dostupan”- poručuje Tučić.

(Nataša Tadić)