• tik tok

Jasenko Đorđević i Velahavle otvorili Kaleidoskop

Jul 27, 2022

Izložbom simboličnog naziva “kaleidoSKULP”  autora jasenka Đorđevića sinoć je otvoren 12. Međunarodni festival mladih ” Kaleidoskop” u Tuzli. Na izložbi  su predstavljene minijature izrađene na grafitnim olovkama.

Za ovu priliku autor je pripremio 12 radova i devet fotografija.

” Čast mi je što je mojom izložbom otvoren ovogodišnji festival, a posebno mi je drago što je izložba organizovana u Ateljeu Ismeta Mujezinovića. Zahvaljujem se organizatorima na ukazanoj prilici”- rekao je Jasenko Đorđević.

Festival Kaleidoskop  i ove godine je veoma raznovrstan i postao je neizostavan dio kulturnog turizma grada, tvrdi tuzlanski gradonačelnik.

 ˝Festival smo zamislili prije 14 godina sa određenim strateškim ciljevima. On je simbol harmonije među razlikama. Željeli smo da se mladim ljudima, ali i drugima, nešto istinski lijepo desi. Pokušavamo različitim umjetničkim događajima zadovoljiti ukuse mladih ljudi. Na sva ova mjesta ulaz je besplatan. Svi su isti, samo trebaju da imaju želju da dođu bilo da se radi o muzičkoj, likovnoj ili bilo kojoj drugoj vrsti umjetnosti. Uspjeli smo ostvariti  naše ciljeve. Htjeli smo da ojačamo i turističku ponudu grada i u tome smo potpuno uspjeli˝, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Nakon otvaranja izložbe, program je nastavljen koncertom sarajevskog benda Velahavle.

Jedna od sastavnih aktivnosti i ovogodišnjeg Kaleidoskop festivala jeste “Kaleidoskop art”  na kojem ove godine izlaže 15 izlagača u gradskom parku. Radi se o mladim ljudima koji prodaju ručno rađeni nakit, saksije, slike, majice sa printom te druge predmete. U sklopu festivala su planriane i razne radionice, koncerti i drugi sadržaji.

( Balans)