• tik tok

Humanost u praksi: Živinički hunjeri za dvije godine rada sakupili i donirali 650.000 KM

Dec 2, 2022

Facebook grupa Živinički hunjer osnovana je prije nešto više od dvije godine, a danas broji više od 30.000 članova. Stranica je humanitarnog kataktera, uz česte objave humorističnih statusa.

“Mi smo osnovani kao humoristična stranica, ali smo već mjesec dana nakon osnivanja počeli sa humanitarnim akcijama” – kažu Hunjeri za portal Balans.

Tačan broj humanitarnih akcija i apela za pomoć ne znaju precizirati. Ali podatak da su za dvije godine rada sakupili i donirali više od 600.000 KM, najbolje govori o ozbiljnosti ovih humanitaraca.

“Za dvije godine smo prešli 650.000 KM. Mi smo vjerovatno jedina neformalna grupa ili stranica na Facebooku koja radi na ovom principu. Jer, svaka veća akcija ide na način da donacije idu na račun onog kome je namijenjeno, jedino se nama mora na uvid dati sve od pristiglog do potrošenog” – dodaju Živinički hunjeri.

Ovi humani ljudi koji se kriju iza stranice Živinički hunjer, nemaju bankovni račun preko kojeg se vrše uplate za humanitarne akcije, sve se radi na transparentan način uručivanjem sakupljenog novca ljudima u potrebi.

“Za nas je biro cafe Avenija, svaka donacija koja pristigne, potpiše se i objavimo javno, za nas su sjedišta svaki objekat gdje se postavi kutija za prikupljanje pomoći. U toku Ramazana to je bilo na 84 mjesta u Živinicama i po završetku akcije kutije se otvore na licu mjesta i zajedno s vlasnikom objekta se prebroji i objavi” – ističu.

Desetine, pa i stotine humanitarnih akcija je iza ovih ljudi, koji od svega nemaju nikakvu ekonomsku korist, isključivo je u pitanju humanost i pomoć socijalnim slučajevima, djeci u potrebi i sličnim kategorijama.

“Naše akcije određuju potrebe naših građana pa su bile za izgradnju domova, pomoći udruženjima oboljele djece, sakupljanje novca za liječenje, sakupljanje novca unesrećenim porodicama. Za primjer, kad smo odlučili početi sa gradnjom kuće porodici Merdanović, koju su izgubili u požaru, u prvih 24 sata sakupili smo 20.000 KM. Za malog Seida koji je išao na liječenje u Tursku za tri dana sakupili smo 55.000 KM, a za porodice Salkanović koji su izgubili tragično život utapanjem u jezeru, za vikend sakupili smo oko 18.000 KM. Skoro smo imali akciju s rajom iz Dubrava za pomoć u liječenju za Sabinu i uspjeli smo skupili 120.000 KM”- kažu nam.

Zahvala ide, kažu, humanim ljudima iz cijele BIH, posebno Živinica, ali i dijaspore. Svi oni učestvuju u donacijama, a većina njih redovno donira.

“Mi smo svaki dan u nekoj akciji, makar nekome pronašli dokumenta. Meni je drago da smo ove godine za školarce spremili oko 15.000 KM za odjeću, obuću, užinu, vozne karte, a uz to za stipendiranje obezbjedili oko 26.000 KM. Sad ulazimo u decembar i za naš rođendan pripremamo paketiće za oboljelu djecu i djecu bez roditelja. Prošle godine smo podijelili oko 300 paketića” – zaključuju humanitarci Živinički hunjeri.

(Balans)