• tik tok

(FOTO) Tuzlanska škola ima sve više učenika: Znanje je bitno

Sep 1, 2022

Nova školska godina započela je danas za 34.000 učenika u osnovnim i oko 14.000 u srednjim školama u Tuzlnaskom kantonu. Podaci pokazuju da je 200 učenika manje u osnovnim školama nego lani.

Ipak, ima škola koje bilježe porast broja učenika, poput OŠ“Mejdan“ u Tuzli koju je prošle godine pohađalo 236 učenika, a ove 265.

„Nije to neki značajan broj povećanja broja učenika, ali kada pogledamo da na naših 230, ovo povećanje od još 20 i nešto učenika je veoma značajno.Praktično smo dobili jedan novi razred u posljednje tri godine“-priča nam Dževad Mehić, direktor. On ističe da se ova obrazovna ustanova može pohvaliti i sve  većim brojem djece iz romske populacije. Ove godine ih 40 pohađa nastavni proces, a školovanje pomažu i romska udruženja

„Obezbijedili smo zajedno sa njima i neki pribor za početak školske godine. Djeca romske populacije se uklapaju u obrazovni sistem. Svake godine imamo sve bolje rezultate i zaista nam je drago zbog toga“- kaže direktor. Ipak, nije lako školovati djecu, priča nam Merima Osmanović koja ima četvero djece,a trenutno školuje troje.

„Boga mi, teško, vjeruj mi. Moraš odjeću,obuću, opremu čitavu za školu. Treba i za obrok i sve drugo. Ali dijete se mora školovati. Ovu djevočicu ću na godinu u obdanište, jedno u prvi, jedno u drugi i jedno u četvrti. Bit će problema“- kaže Merima dok za ruku drži Miralema koji je ove godine prvačić, a s njim će u razred i rođak Miralem.  Obojica stoje uz Merimu i stidljivo pričaju kako su se pripremali za školu.

„Miralem i ja smo pisali,sve smo odradili. Moramo da učimo, pišemo, sve“- priča nam Mirel. Miralem kratko kaže da je kupio sveske i da će pisati u njih u školi. Među prvačićima danas je i Lejna Hodžić.

„Kupile smo knjige, sveske, ruksak. Radujem se školi“- kaže nam. Njena majka Jasmina ističe da su izvršene sve pripreme za školu.

„Spremili smo se lijepo za školu, ruksak i sve ostalo. Jako nam je značajno što smo dobili makar knjige besplatno“-kaže ova majka. Za đake početnike danas je škola pripemila dobrodošlicu u školskoj dvorani, a dok su oni stariji, uglavnom dobili samo raspored časova i osnovna uputstva za novu školsku godinu poput 9.razreda kojeg vodi nastavnica Alisa Pejić, magistrica engleskog jezika i književnosti.

„ Pratim ih od prvog razreda, a razredništvo sam preuzela u petom razredu. Mi vrijedno radimo i zaista se trudimo da postignemo dobre rezultate, da pokažemo da je znanje bitno, da je obrazovanje bitno i da je odgoj bitan.Radimo na proširivanju znanja i na proširivanju naše ličnosti“- kaže ova nastavnica. Ističe da je veoma značajno što, po prvi put, svi učenici dobijaju besplatne udžbenike osim iz jezika koji ona predaje.

„ Baš smo razgovarali o tome koliko će njima biti lakše jer će svi ih imati, bez obzira na socijalno stanje u porodici. Moći će redovno pratiti nastavu, učiti redovno, neće imati izgovore“- kroz smijeh kaže razrednica. Učenici kažu da svi predmeti nisu isti pa gradivo iz nekih lakše savladaju, iz nekih teže.

 „Najbolje mi je ide matematika iako na kraju godine bude malo mučenja, ali na kraju sve bude u redu. Dok su geografija i biologija strašne, ali bude petica na kraju opet“- priča Mia Ćejvanović, učenica ovog razreda. Njen školski drug Ivano Pejić najviše voli jezike.

„Idu mi bosanski, njemački, engleski i drugi jezici, a naučni predmeti ne idu nikako“- iskren je Ivano koji, kao i Mia, poslije osnovne škole, planira upisati srednju Medicinsku školu u Tuzli.

(Nataša Tadić)