• tik tok

Cum grano salis: Društvo koje zanemaruje kulturu, društvo je u krizi

Sep 1, 2022

Međunarodni književni susreti „Cum grano salis“ počeli su danas u Tuzli , otvaranjem izložbe posvećene književniku Ziji Dizdareviću, „Jedan dan u mojoj kasabi“.

„Mi u toku ovogodišnjih susreta radimo dvije stvari. Jedna je da obilježavamo značajne datume i godišnjice smrti, a skupa sa susretima u Fojnici pokazat ćemo izložbu „Jedan dan u mojoj kasabi“. Mislim da je dobro da povežemo književne susrete u Fojnici sa susretima u Tuzli“- kazala je Šejla Šehabović, direktorica Muzeja književnosti BIH.

Osnivač književnih susreta Cum grano salis je gradonačenik Tuzle Jasmin Imamović, koji kaže da je književna nagrada u Tuzli, najveća u regiji.

 „Na ovim književnim susretima ćemo poručiti da prave vrijednosti su trajne vrijednosti, svi znaju za Getea, a niko ne zna ko je bio u njegovo vrijeme premijer, ministar ili gradonačenik. Treba više ulagati u obrazovanje, nauku i kulturu, društvo je u krizi ako zanemaruje obrazovanje nauku i kulturu” – istakao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Nije lako bilo osnovati književne susretev baš u Tuzli, a za najbolji roman napisan u četiri zemlje. Danas je ova manifestacija priznata u cijeloj regiji, poručio je Imamović.

Književni susreti će trajati tri dana, a zatvaraju se u subotu navečer dodjelom nagrade autoru najboljeg romana napisanog u prošloj godini na govornom području BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

U uži izbor za najbolji roman i nagradu Meša Selimović ušlo je pet knjiga i to: „Pogovor“ Davida Albaharija, „Horror vacui“ Staše Aras, „Sampas“ Ilije Đurovića, „Okretište“ Damira Karakaša i „Ja sam“ Damira Uzunovića.

(Balans)