• tik tok

(FOTO)Gradačac u znaku šljive

Aug 24, 2022

Više od 300 izlagača iz pet zemalja učestvuje na ovogodišnjem 49. Međunarodnom sajam poljoprivrede i prehrambene industrije “Sajam šljive” u Gradačcu. Osim proizvođača iz BiH, tu su i izlagači iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i po prvi put iz Turske.

Osim svježe šljive, isloženi su i drugi proizvodi od ovog voća, poput džema, bestilja, raznih rakija i sušene šljive. Zanimljive rakije od šljive pronašli smo na štandu Alme Bahić iz Gradačca.

“Mi proizvodimo rakije ovisno od temperature koju želite 40-45 stepeni. Imamo proizvode od rakije sa propolisom. Imamo džemove koji se najviše koriste. Bez šećera su. Tu je i orahovača rakija koja je dobra za štitnu žlijezdu. Ljudi najviše traže običnu domaću rakiju od šljive u kojoj nema šećera, nema aditiva. Čista potpuno šljiva da bude bez ikakvih dodataka”- priča ova poljoprivrednica.

Alma Bahić

Štand do nje je Sead Huskić, također, iz Gradačca koji se odlučio na proizvodnju sušene šljive što rijetko ko radi.

“Sušenu šljivu je najteže raditi i najmanje je rade ali bi bilo dobro da se više radi na njoj i da se iskoristi. Borimo se koliko možemo. Planirao sam ove godine jednu tonu šljive osušiti. Malo je problem za pušnice, nema ih, zagašene su. Ali pokrećemo ih i trudimo se. Pušnica mora biti savremena i koristi se standardno drvo. Mi se trudimo da to pokrenemo  i pokažemo stanovništvu da se to može raditi”- pojašnjava Huskić.

Proizvođačima ova godina nije išla na ruku, pričaju nam. Vremenske neprilike i klimatske promjene, smanjile su urod.

“Ova godina je bila loša, suša, a i od mraza je stradalo dosta voća. Kvalitetnija jabuka treba biti, a skroz je kisela.Godina i prošla i ova su užas”- priča Mehmedalija Omić, proizvođač iz Srebrenika te dodaje da ima zasijana dva hektara površine raznim povrćem.

Mehmedalija Omić

Izlagači imaju priliku učestvovati u ocjeni kvalitete proizvoda te stručnim savjetovanjima i predavanjima.

“Mi imamo zanimljive teme. Između ostalog, govorimo nedostatku radne snage jer nam je to danas definitvno problem. Govorimo i o agroturzimu, perepsektivnim politikama i mislim da će izlagači i gosti moći se okorsititi o ova predavanja koja smo organizovali ove godine”- kazao je Ensar Mešanović, direktor Turističke zajednice Grada Gradačca

Gradačački sajam šljive trajat će do do 27. augusta, a ovogodišnji naglasak je i na očuvanju tradicije, pa je tako na jezeru Hazna planirana i Gastro avlija u kojoj će posjetitelji moći vidjeti kako nastaju jela i razni proizvodi od šljive koja je odavno postala brend ovog Gradačca.

( Nataša Tadić)