• tik tok

(FOTO) Hari Ejubović i Georgette Yvette Ponté napravili neviđenu izložbu u regiji

Sep 17, 2022

U Bosanskom kulturnom centru u Tuzli je sinoć otvorena zajednička izložba “Pregažena” autorice Georgette Yvette Ponté i “Umjetnik u vremenu” Harija Ejubovića čime je započeo program obilježavanja 25.godišnjice postojanja i rada ove ustanove.

Uvod u izložbu bio je monolog mlade glumice Selme Gusinac o ženstvenosti i muškarcu, koji je
dodatno dočarao poruku dvoje umjetnika, koja se mogla osjetiti u svakom dijelu galerijskog
prostora ispunjenog slikama, crtežima, skulpturama i asamblažima.

Zajednička izložba ova dva vrsna umjetnika je dogovorena  još prošle godine. Osnovni motiv izložbe je žena koja se vidi na potpuno različite načine. Hari Ejubović je ženu predstavio arhetipski i magijski kao neko vanvremensko biće i nazvao je svoj dio postavke “Umjetnik u vremenu”.

“Ovih 25 godina mog rada i 25 godina BKC-a se nekako poklopilo, pa sam želio napraviti regionalnu priču i mislim da smo uspjeli. Na neki način se to simbolički nastavlja na Yvettinu priču. To je priča o ženi sa ovih prostora, posebno ženi u umjetnosti, ženi koja mora proći sve ono što muškarac ne mora. Moj “Umjetnik u vremenu” je malo arhaično, vodi porijeklo iz nekih daljnjih vremena”- kazao je Ejubović koji je u BKC za 25 godina, postavio više od 450 izložbi te je imao želju da ova zajednička izložba bude drugačija u čemu je i uspio.

“Promijeno sam skroz fizionomiju galerije i publika koja dolazi, ulazi u scenografiju. Do sada smo samo gledali to, a sada smo svi u nekoj vrsti scenografije i Yvettini radovi su dopunili tu priču i svako od nas sada može biti glumac i ispriučati svoju priču kada uđe u ovaj prostor”-rekao je tuzlanski umjetnik. U njegov opus nije bilo reško uklopiti se, mišljenja je Georgette Yvette Ponté.

“Htjela sam prikazati kako je danas žena pregažena u društvu i emocinalno i fizički, priča se o tome, ali niko ne radi ništa. Htjela sam probuditi svijest i prikazati to na jedan drugačiji način. Zadovoljna sam i uspjela sam”- ističe Georgette Yvette Ponté, hrvatska vajarka, francuskog porijekla.

Do sada ovakva vrsta izložbe, nije viđena na ovim prostorima, tvrdi Maja Živanović, kustosica. Likovno scenski ugođaj stvara posjetiteljima osjećaj da su ušli u neko pozorište i gdje su objedinjena djela dvoje različitih umjetnika.

“Zajednička postavka ovih atipičnih autora, izložba koja je zapravo likovno – scenski performans, akcentovanih esencijalnih ali i estetskih principa, iznjedrio je neslućene likovne dijaloge, kojima se nisu nadali ni sami umjetnici. Za Georgette Yvette Ponte i Harija Ejubovića stvaranje je čin slobode, odricanje od površnosti, duhovno i tjelesno koje uranjaju jedno u drugo i svjedoče o trajanju, borbi. Kada prođete kroz ovo, shvatite koliko su oni zapravo skladni i koliko niko nikome ne smeta jer su se ovi veliki formati koje je radila Georgette uklopili u ove niše sa ovom temom i grandiznošću. Hari je iskorisitio dijelove scenografije koje je radio za ovu kuću tokom proteklih 25 godina, ali i neke intimne male formate objekata koji su došli do izražaja na drugačiji način”- pojasnila je Živanović.

Ova neobična izložba samo je dio bogatog sadržaja kojeg BKC priprema povodom četvrt stoljeća rada. Za veliki jubilej je pripremljen respektabilan program koji je započeo upravo pomenutom izložbom.

“Nastavljamo nizom programa do 25.novembra kada je godišnjica Centra, a i Dan državnosti BiH. Do tada ćemo imati nekoliko manifestacija., Izdvajam Dane evropskog nasljeđa, Dane audio- vizulenog nasljeđa, nekoliko kooprodukcijskih projekata sa našim partnerima”- izjavio je Nedim Ćudić, saradnik za osnodse sa javnošću BKC-a. Do velike godišnjice je planirano između deset i 15 kulturnih događaja, a sam jubilej će biti obilježen velikim scenskim nastupom koji će biti iznenađenje.

(Nataša Tadić)