• tik tok

U BiH danas oblačno sa kišom, a vozačima se savjetuje oprez

Sep 17, 2022

U većem dijelu Bosne je zabilježena kiša, u cijeloj zemlji danas će preovladavati oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima. Saobraćaj se odvija otežano na svim dionicama i vozačima se savjetuje oprezna vožnja.

Po podacima Federalnog hidrometerološkog zavoda, temperature zraka u 08.00 sati jutros su iznosile: Bjelašnica 9; Ivan-sedlo 11; Bihać, Gradačac, Tuzla 12; Sanski Most, Zenica 13; Sarajevo 14; Livno 15; Široki Brijeg 19; Grude 20; Mostar 22; Neum 24; Atmosferki pritisak u Sarajevu iznosi 932 hPa, za 15 hPa je niži od normalnog i lagano opada.

 U Hercegovini i na jugozapadu Bosne je moguća grmljavina. Intenzinije padavine se očekuje na sjeveru Hercegovine, i ponegdje na jugozapadu i sjeverozapadu Bosne. Vjetar u Bosni prije podne slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a poslije podne umjeren do pojačan sjeverozapadni. U Hercegovini vjetra slab do umjeren jugozapadni. Poslije podne u Bosni Dnevna temperatura od 11 do 18, na jugu do 24 °C.

Kolovoz je ovoga jutra pretežno mokar ili vlažan, a vozačima se pažnja skreće i na učestale sitnije odrone zemlje ili kamenja, upozoravaju iz BIHAMK-a. Vozačima se savjetuje oprezna vožnje, prilagođena uslovima na putu.

Saobraćaj je obustavljen na raskrsnici magistralnih puteva (M-5 i M-16) u Donjem Vakufu i preusmjeren na privremenu obilaznicu zbog izvođenja radova na izgradnji obilaznice.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije, zbog radova, saobraća se na dionici autoputa A-1 Zenica jug-Zenica sjever, kao i na magistralnim putevima: Bihać-Bosanski Petrovac (dionici Ripač-Dubovsko), Tuzla-Lukavac, Žitomislići-Počitelj (Ševaš Njive) i Donji Vakuf-Travnik (Komar).

Povodom održavanja penjačkog festivala, “Drill and Chill Festival”, u kanjonu “Tijesno”, još danas od 11 do 11:45 sati doći će do obustave saobraćaja na magistralnom putu Banja Luka-Jajce, dionici Karanovac-Crna Rijeka. Za vrijeme obustave, vozila mogu saobraćati alternativnim pravcem preko Čađavice.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

(Balans)